Valmentajan pitää toppuutella 17-vuotiasta kestävyysjuoksijaa: "En malta lopettaa kun olen päässyt alkuun"

Alisa Vainio avasi Suomen mitalitilin yleisurheilun alle 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa viime viikonloppuna. Treeniohjelma ei aina maita nälkäiselle juoksijalle, joka haluaisi pinkoa pidempiä matkoja.

urheilu
Alisa Vainio pronssikahvit isän (Jyrki) ja äidin (Paula) seurassa
Klaudia Käkelä / Yle

Alisa Vainio avasi Suomen mitalitilin yleisurheilun alle 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa Ruotsissa. Vainion aika 3000 metrin estejuoksussa oli 10.30,83. Juoksija itse suhtautuu suoritukseensa vaatimattomasti.

– Nyt on ihan hyvä fiilis. Puolitoista viikkoa sitten en olisi uskonut mitään tällaista. Alkukausi meni huonosti ja nyt vasta alkoi juoksu kulkemaan. Tästä tuli vain lisää nälkää. Haluan nyt enemmän ja parempaa, Vainio kertoo.

Tästä tuli vain lisää nälkää. Haluan nyt enemmän ja parempaa.

Alisa Vainio

Lappeenrantalainen "villivarsa" ei aina jaksaisi noudattaa valmentaja Rami Virlanderin ohjeita. Vainio haluaisi usein juosta pidempiä lenkkejä kuin harjoitusohjelma sanelee.

– Se on paha tapa. Juoksusta vain nauttii niin paljon, että en malta lopettaa kun olen päässyt alkuun. Eihän se valmentaja siitä tykkää, mutta itse minä siitä sitten kärsin. Se näkyy heti kisoissa ja jaksamisessa, Vainio tunnustaa.

Kaudessa ehtii juosta tuhansia kilometrejä

Vainion urheilutausta on monipuolinen varsinkin jäällä. Nuori nainen on ehtinyt harrastaa jo muun muassa jääkiekkoa sekä pikaluistelua.

Yhden juoksukauden aikana nuoren kestävyysjuoksijan tennarit kuluttavat maata 4000 - 5000 kilometrin verran. Tavallinen kevyt lenkki on noin 14 kilometrin mittainen.

– Tunnin lenkki on sopivan kevyt, mutta siitä jos jää lyhyemmäksi, niin se alkaa jo enemmän ärsyttää kuin tuo iloa, Vainio kommentoi.