Torniossa selvitetään 150-paikkaisen vastaanottokeskuksen avaamista

Maahanmuuttovirasto selvittää puolenkymmenen uuden turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista. Pohjois-Suomessa keskuksen perustamista selvitetään Torniossa.

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttajia Takajärvellä.
Heidi Hannukainen / Yle

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvulla on vaikutuksia myös Pohjois-Suomessa. Tähän mennessä on jo päätetty, että viime vuoden lopulla suljettu Ruukin 150-paikkainen keskus avataan ja Kajaanin keskuksen paikkamäärää nostetaan.

Lisäksi Torniossa selvitetään uuden 150-paikkaisen vastaanottokeskuksen perustamista. Ylitarkastaja Olli Snellman maahanmuuttovirastosta kertoo, että asiaa tarkastellaan monelta kantilta.

– Me huomioimme siinä muiden vastaanottokeskusten sijainnin sekä muiden turvapaikkahakemuksia käsittelevien viranomaisten tilanteen ja sijainnin. Lisäksi tutkitaan, millä tavalla löydetään tiloja koskien laitosmallia tai hajasijoitusta, jossa asuminen tapahtuisi vastaanottokeskuksen vuokraamissa yksityisasunnoissa, ja näiden yhdistelmää.

– Lisäksi selvitetään toiminnan kustannuksia valtiolle ja kunnan kiinnostusta aloittaa vastaanottotoiminta alueella. Toki selvitetään myös työllistävää ja muuta taloudellista vaikutusta alueelle, Snellman sanoo.

Hakijamäärä saattaa lähes kolminkertaistua

Maahanmuuttovirasto selvittää mahdollisuuksia avata koko maassa neljä tai viisi uutta vastaanottokeskusta turvapaikanhakijoille alkusyksyn aikana. Jokaiseen keskukseen tulisi vähintään 150 majoituspaikkaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomen kaikki vastaanottokeskukset ovat tällä hetkellä täynnä.

Suomeen ennakoidaan tulevan 8 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna. Yleensä hakijoita on viime vuosina ollut noin 3 000.

Kemin vastaanottokeskuksen paikkamäärä on jo aiemmin päätetty nostaa 300:aan.