"Sairastun aina lomalla" – ilmiöstä ei tieteellistä näyttöä

Ihminen jaksaa stressihormonien avulla keskittyä siihen, mitä on tekemässä. Tämän vuoksi oman väsymyksen ja ylirasituksen saattaa huomata kunnolla vasta lomalla. Joidenkin kokemuksen mukaan loma tuo mukanaan jopa fyysisiä vaivoja, kuten flunssan.

Kotimaa
Kuvassa nainen sairastaa ja niistää
Raila Paavola / YLE

Terveystalossa työskentelevä yleislääketieteen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Tanja Vuorela toteaa, että valtaosa ihmisistä viettää lomaa hyvässä kunnossa. Joillakin pitkään töissä jatkunut stressi, ylirasitus ja kuormitus näkyvät kuitenkin vasta, kun on aikaa levätä.

– Loma antaa ikään kuin luvan esimerkiksi uupumuksen, väsymyksen tai unettomuuden tulla esiin, kertoo runsaat 30 vuotta lääkärinä työskennellyt Vuorela.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että töissä on jaksettu stressihormoneilla tai niiden ylituotannolla. Yleensä niiden avulla ihminen jaksaa keskittyä siihen, mitä on tekemässä.

– Ihmisessä on stressihormoneja silloin, kun on kova meno päällä ja kaikki ajatukset ovat esimerkiksi siinä työnteossa. Loman alkaessa stressihormonipitoisuus laskee, ja vasta silloin saattaa huomata, kuinka väsynyt on ollutkaan.

Vuorela neuvoo tämäntyyppisistä ongelmista kärsivää kiinnittämään huomiota siihen, että myös työaikana on lepojaksoja.

Loma antaa ikään kuin luvan esimerkiksi uupumuksen, väsymyksen tai unettomuuden tulla esiin.

Tanja Vuorela, lääkäri

Voiko loma tuoda flunssan?

Osa kokee, että esimerkiksi flunssa alkaa vaivata aina loman alussa. Vuorela ei allekirjoita ajatusta – hänen mukaansa loman alkaminen ei sinänsä sairastuta.

– Erilaisia hengitystieinfektioita esiintyy jatkuvasti sekä työ- että lomakaudella. Esimerkiksi tällaisina kesinä niitä esiintyy jonkin verran enemmän, koska sää on ollut sateinen eikä aurinkokaan ole ollut paljon esillä, Vuorela toteaa.

Myös Keski-Pohjanmaan keskussairaalan infektioyksikön ylilääkäri Marko Rahkonen kertoo, että olemassa ei ole tieteellistä tutkimusta siitä, että ihminen sairastaisi lomalla enemmän. Hänen mukaansa tutkimuksessa on kuitenkin saatu viitteitä siitä, että elimistön stressitila vaikuttaa puolustuskykyyn. Mitenkään laajasti sitä ei ole voitu todistaa.

– Tutkimuksia on esimerkiksi siitä, että kun rokotetaan valvottujen öiden tai stressin jälkeen, rokotusvaste jää huonommaksi, Rahkonen sanoo.

Lomalle jääminen on omiaan aiheuttamaan stressiä, kun työt yritetään saada valmiiksi ennen vapaita.

– Jos ennen lomaa on stressihuippu, puolustuskyky saattaa vähän kärsiä. Tällöin voi saada herkemmin jonkin flunssanpoikasen, joka sitten alkaa oirehtia, kun jäädään lomalle. Näin ihmisten kokemusta herkästi lomalla sairastamista voisi yrittää tieteellisesti selittää, Rahkonen toteaa.

Puolikuntoisena töissä

Kokemuksessa lomalla sairastamisesta voi olla pitkälti kyse myös siitä, että omaa kuntoa ehditään tuolloin tarkkailla enemmän.

– Tunnolliset suomalaiset ovat usein vähän vajaakuntoisina töissä. Vasta lomalla ehditään tarkkailla itseä ja omaa kuntoa tarkemmin, Rahkonen pohtii.