Ihmiskunta ei oppinut Hiroshimasta mitään – näin ydinaseet levisivät 70 vuodessa

Ydinaseiden huippumäärät sattuivat 1980-luvulle. Sen jälkeen ydinasearsenaali on pienentynyt kuudennekseen. Mutta ydinsodan vaara ei ole ohitse. Katso aikajanalta miten tähän on tultu.

Ulkomaat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Sen jälkeen kun Yhdysvallat 70 vuotta sitten pudotti kaksi atomipommia Japaniin, maailmaan on rakennettu käsittämättömät 125 000 ydinasetta. Jokainen niistä on ollut Hiroshiman ja Nagasakin pommia tuhovoimaisempi.

Ydinasevaltioiden lukumäärä on 70 vuodessa kasvanut yhdestä yhdeksään. Virallisesti ydinasevaltoihin lukeutuvat Yhdysvallat, Venäjä, Iso-Britannia, Ranska ja Kiina. Nämä ovat myös mukana vuonna 1968 solmitussa ydinsulkusopimuksessa (NPT), jonka tavoite on estää ydinaseiden leviäminen.

Intia ja Pakistan ovat julkisesti myöntäneet, että niillä on ydinase. Ne eivät ole liittyneet ydinsulkusopimukseen.

Myöskään Israel ei ole sopimuksen jäsen, eikä se ole julkisesti myöntänyt ydinasettaan. Silti kaikki tietävät, että Israelilla on satakunta ydinkärkeä. Ydinaseita niinikään omaava Pohjois-Korea on vetäytynyt ydinsulkusopimuksesta.

Tällä erää maailmassa olevat vajaat 16 000 ydinasetta on sijoitettu lähes sataan eri paikkaan 14:ssä maassa, arvioivat tutkijat (siirryt toiseen palveluun). Nelisen tuhatta on toimintavalmiudessa, ja 1 800 käyttövalmiina nopealla varoitusajalla.

Kimonokankaan kuviot paloivat Hiroshiman atomipommin uhrin ihoon kuin polttomerkit.
Kimonokankaan kuviot paloivat Hiroshiman atomipommin uhrin ihoon kuin polttomerkit. EPA

Asevarustelu on jälleen täydessä vauhdissa

Ylivoimaisesti suurin osa kaikista historian tai nykyajan tuntemista ydinaseista eli 97 prosenttia on Yhdysvaltojen ja Venäjän rakentamia.

Kaikkein eniten ydinaseita oli vuonna 1986, jolloin Neuvostoliitolla oli yli 40 000 ydinkärkeä ja Yhdysvalloilla 23 000.

Aseriisunnasta onnistuttiin sopimaan keskellä kylmää sotaa, ja ydinaseiden lukumäärässä on tapahtunut ihmeitä: Lukumäärä on tippunut dramaattisesti.

Suurvaltojen välisistä kasvaneista jännitteistä huolimatta Yhdysvaltojen ja Venäjän aseriisunta jatkuu.

Ydinaseet eivät lisää kenenkään turvallisuutta

Tariq Rauf

– Jännitteet näkyvät kuitenkin aseriisuntaneuvotteluissa, sanoo Tukholmassa sijaitsevan rauhantutkimuslaitoksen Siprin aseriisuntaohjelman johtaja Tariq Rauf .

– Uusi kierros noin tuhannen ydinkärjen vähentämisestä olisi muutoin käyty, mutta Venäjä on sitonut sen Yhdysvaltojen aikeisiin vahvistaa ohjuspuolustusjärjestelmää Euroopassa.

Sipriä huolestuttaa myös se, että pienemmät ydinasevaltiot kasvattavat arsenaaliaan kaikessa hiljaisuudessa. Lisäksi kaikki ydinasevaltiot kehittävät uusia ydinasejärjestelmiä tai uusivat vanhoja aseitaan. Varustelu on jälleen täydessä käynnissä.

– Tämä tarkoittaa sitä, että ydinaseet ovat maailmassa vielä vuosikymmeniä. Ydinasejärjestelmillä on 50–60 vuoden elinikä, joten nyt kehitteillä olevat järjestelmät ovat täällä vuosisadan loppuun.

hirosima
Lapsilla on selvä käsitys siitä, mitä ydinsota on.

Ihmiskunta tuskin on oppinut mitään

Siprin aseriisuntaohjelman johtaja Tariq Rauf muistuttaa, että ensimmäisen ydinräjäytyksen 70-vuotispäivä oli jo heinäkuussa. Alle kuukausi sen jälkeen kaksi pommia räjäytettiin japanilaisten kaupunkien yllä kauhistuttavin seurauksin. Atomiaika oli alkanut.

– Ikävä kyllä en usko, että ihmiskunta oppi Hiroshiman ja Nagasakin kärsimyksistä mitään, sanoo Tariq Rauf. – Sen todistavat maailmassa yhä olevat 16 000 ydinasetta.

Siinä on 16 000 ydinasetta liikaa, sanoo Rauf. – Ydinaseet eivät nimittäin lisää kenenkään turvallisuutta, vaikka joku niin väittää.

– Ainoa mahdollinen tie eteenpäin on aseriisunnan tie.

Lähteet: SIPRI, IAEA, Bulletin of the Atomic Scientists, Ican, Arms Control Association, Atomic Archive, The Guardian, New York Times