Yleisötapahtumissa kannattaa turvautua perinteiseen: soita puhelu tai lähetä tekstiviesti

Kuopioon saapunut Stanley Cup -pokaali ja Kimmo Timonen vetivät torin niin täyteen, että mobiiliyhteydet tukkeutuivat. Kuormittuneessa verkossa puhelu ja tekstiviesti ajavat aina datayhteyksien edelle.

Kotimaa
Kimmo Timonen.
Minna Keinänen / Yle

Kännykällä soittaminen ei onnistu, netti tökkii ja mobiiliyhteyttä käyttävät pikaviestisovellukset rullaavat tyhjää. Myös tiistai-iltana järjestetyssä Kimmo Timosen Stanley Cup -kansanjuhlassa mobiiliverkon tukkeutumisen merkit olivat selvät.

Kuopion torilla järjestetyn tapahtuman väkimäärä yllätti puhelinoperaattorit. Torille kokoontui tuhansia ihmisiä katsomaan jääkiekkoliiga NHL:n voittajalle jaettavaa legendaarista pokaalia, mutta DNA, Elisa ja TeliaSonera eivät olleet lisänneet mobiiliverkon kapasiteettia alueella.

Tapahtumiin varaudutaan, kun ne tiedetään etukäteen

Säännöllisesti järjestettäviin isoihin yleisötapahtumiin puhelinoperaattorit sen sijaan osaavat varautua. Esimerkiksi PoriJazzin festarialueen läheisyyteen on rakennettu ylimääräisiä tukiasemia, jotta kännykkäyhteydet toimisivat tapahtuman aikana paremmin.

Jos Kuopion Stanley Cup -juhlasta olisi tiedetty, jotain olisi tehty yhteyksien parantamiseksi.

Arto Eklund, DNA

Myös jääkiekkohallien yhteyteen on pystytetty kiinteitä tukiasemia, jotka parantavat mobiiliyhteyksiä silloin kun paikalla on paljon ihmisiä.

Operaattoreilla on myös tukiasemia, joita voidaan siirrellä kärryn avulla paikasta toiseen. Keskiviikkona Hämeenlinnassa järjestettyyn AC/DC -konserttiin puhelinoperaattorit varautuivat liikuteltavilla tukiasemilla. Kärryillä liikkuvien tukiasemien käyttöä suunnitellaan muutaman viikon varoitusajalla.

Puhelinoperaattoreilla toivotaankin, että tapahtumanjärjestäjät ottaisivat yhteyttä heihin, mikäli tapahtumaan on tulossa runsaasti yleisöä.

– Jos Kuopion Stanley Cup -juhlasta olisi tiedetty, jotain olisi tehty yhteyksien parantamiseksi, lupaa DNA:n osastopäällikkö Arto Eklund

Kansanjuhlat haasteellisimpia

Timosen Stanley Cup -juhla on hyvä esimerkki verkkoa erityisen paljon kuormittavasta tapahtumasta: Kaikki halusivat ottaa Kuopion torilla kuvia ja videoita, ja lähettää niitä ystävilleen. Konsertit ovat operaattoreiden näkökulmasta helpompia, sillä ihmiset keskittyvän musiikin kuunteluun.

Puheyhteyksillä on etuajo-oikeus datayhteyksiin verrattuna.

Jukka Viinikainen, TeliaSonera

– Kansanjuhlat ovat haasteellisia, sillä pienellä alueella on paljon ihmisiä, jotka haluavat jakaa kokemuksensa verkossa, osastopäällikkö Matti Manninen Elisalta kertoo.

Operaattoreilta kerrotaan, että massatapahtumassa varmin keino ottaa yhteyttä ystäväänsä on soittaa tai lähettää tekstiviesti.

– Puheyhteyksillä on etuajo-oikeus datayhteyksiin verrattuna, selittää TeliaSoneran radioverkkosuunnittelija Jukka Viinikainen.

Teleoperaattoreiden asiantuntijat vakuuttavat, että hätäpuhelut menevät tavallisten puheluiden edelle myös silloin kun verkko on kuormittunut.