1. yle.fi
  2. Uutiset

Inhottava tautipesä vai suloinen karvaturri? Kohtaamisia lepakoiden kanssa

Lepakoiden levittämät taudit epäilyttävät toisia, mutta on heitäkin, jotka varta vasten houkuttelevat lepakoita pihapiiriinsä. Viikonloppuna näitä pieniä, lentäviä nisäkkäitä bongataan ympäri Suomea.

Kotimaan uutiset
AP Graphics Bank

"Lepakot ovat ihania, harmi että Suomessa niitä näkee melko harvoin. Olen onnekas kun asun alueella, jossa on lepakoita. Kesäöinä olen saattanut seistä tien poskessa puolikin tuntia katsomassa niiden taidokasta lentoa."

Suomessa on kolmetoista lepakkolajia, mutta harva on onnistunut näkemään lepakon luonnossa. Kohtaamiset ovat harvinaisia, sillä yleensä ihmiset ja lepakot ovat liikkeellä eri aikaan vuorokaudesta: ihminen päiväaikaan ja lepakko öisin.

Yle Uutiset keräsi ihmisten kokemuksia lepakoista, ja monissa tarinoissa kerrotaan, kuinka kohtaaminen lepakon kanssa on ollut mieleenpainuva ja hieno hetki.

"Asuessani omakotitalossa välikatolta löytyi nukkuva lepakko. Oli suloinen karvaturri umpiunessa. Silitinkin häntä. Olisi ollut hienoa nähdä myös saalistamassa"

"Pienenä oltiin isän mukana kuorma-autolla hakemassa halkoja ja jos sattui lepakko torkkumaan halkojen välissä, siirrettiin rukkaset käsissä parempaan paikkaan pinossa ja lastaus jatkui. Silloin jo opin, että lepakot ovat hyödyllisiä ja söpöjä"

"Lepakko läpsähti suoraan naamaan"

Useimmiten kohtaamiset lepakoiden kanssa ovat sujuneet rauhanomaisesti, vaikka toki yllättävä lähikontakti lentävän nisäkkään kanssa on saattanut vähän säikäyttää.

"Lepakko lensi hiuksiini iltamyöhällä ulkosalla eräällä mökillä. Olin blondi, paksua, pitkää kiharaa pää täynnä. Säikähdin ja muistan tapauksen hautaan asti."

"Läheisin kontakti lepakkoon oli nuorempana, kun kesäyöllä ajelin mopolla visiiri auki – ja tottakai lepakko läpsähti suoraan naamaan. Onneksi pääsi nopeasti pois sitä räpiköimästä."

"Asuessamme kerrostalossa menin parvekkeelle hakemaan matkalaukkua ja mikäs yllätys se siellä matkalaukun ja seinän välissä olikaan. Huiiii! Aivan säikähdin!"

lepakko lentää pimeässä.
Toni Pitkänen / Yle

Lepakot eivät käy ihmisten kimppuun, mutta voivat kyllä napsia hyttysiä hyvinkin läheltä ihmisen kasvoja. Kylmähermoisimmat nauttivat näistäkin suhahduksista.

"Minusta on vain jännää kun ne hyökkäävät. Ne eivät minua seuraa, vaan iltakärpänen tai muu on mielessä."

"Kuuluu vain kimeää viserrysmäistä ääntä, kun nahkasiipi luotaa ympäristöään ja sitten näkyy, kuinka ne syöksähtelevät saaliin perässä. Hetken siinä miettii, että luotasiko se juuri minut ja tömpsähtääköhän kohta niskaan."

"On mukavan jännittävää kulkea elokuisena iltayönä kylätiellä kohti naapurin viljakuivuria ja hätkähdellä lepakoiden suhahduksiin ympärilläni."

"Ollaan kotia tarjottu muutaman vuoden ajan"

Aina lepakko lähipiirissä, esimerkiksi mökillä tai ullakolla, ei ole iloinen yllätys. Varsinkin lepakoiden levittämiä tauteja karsastetaan.

"Vuokramökin saunan vintillä asusti noin 100 viiksisiippaa. Yhdyskunnan ulostetta pursui saunan kuistin kattolautojen raoista lattialle. Enpä enää mene ko. mökille, koska jonkin lepakkojen levittämän taudin riski on siellä ilmeinen."

lepakonpönttö
Lepakolle rakennettu koti ei ole vielä saanut vuokralaista.Sanna Sankala

"Pahinta on niiden virtsasta lähtevä iljettävä löyhkä, mikä aktivoituu erityisesti kesäkuumalla."

"Entiseen asuntooni, joka oli pieni puutalo, lepakot toivat lutikoita mukanaan. Onneksi löysin syöpäläiset ajoissa ja sain myrkytettyä."

"Pelkäänkö lepakoita? En, mutta inhoan."

Toisissa lepakot herättävät epäluuloja ja inhoakin, mutta yhtä lailla on heitä, jotka varta vasten houkuttelevat lepakoita pihapiiriinsä.

"Jos lepakot katoaisivat urbaanista ympäristöstä, ihminen ei näkisi kunnolla eteensä ötökkäpilven läpi. Ne syövät tonneittain hyönteisiä vuodessa."

"Upeita eläimiä, enkä pelkää. Tästä tulikin mieleen, että lepakoillekin on olemassa pönttöjä, voisi pihalle muutaman laittaa, kun linnunpönttöjäkin on."

"Ollaan kotia tarjottu muutaman vuoden verran. Etsittiin mitat netistä, jotta se olisi lepakolle sopiva, mutta vain sinitiainen on todennäköisesti kotia vuokrannut."

Lähteet: Lainaukset poimittu Yle Uutisten lepakkokeskustelusta sekä Twitter- ja Facebook-kommenteista.

Lue seuraavaksi