1. yle.fi
  2. Uutiset

"Kyllä meillä on muutama sellainen otos, että kylmät väreet menevät" – Kainuun vaarat täyttävät valkokankaan

Kainuussa kuvataan parhaillaan kokopitkää elokuvaa, joka on yhdistelmä roadmovieta, mustahkoa huumoria, koskettavuutta ja toimintaa. Piilotetut on näyttelijänä ja teatteriohjaajana tunnetun Tiina Lymin kokopitkän elokuvan esikoisohjaus.

kulttuuri
Kuvaustilanne kuva Piilotetut-elokuvan kuvauksista.
Alvi Pakarinen

Draamakomedia kulkee työnimellä Piilotetut. Se kertoo lapsettoman uranaisen ja laiminlyödyn naapurin tytön pakomatkasta kohti tytön mummolaa. Ohjaaja Tiina Lymi halusi tehdä sellaisen elokuvan, joka on kiinnostava ja siinä on mielenkiintoisia teemoja.

– Elokuvassa esitellään kolme sukupolvea voimakkaita mimmejä. Naisia kuvataan elokuvissa monilla tavoin. Vaikka tässä on keveähkö ote, niin sekin tuntui mageelta, että miksi nainen ei voisi tehdä esikoisohjauksenaan sellaista elokuvaa, missä ammutaan pari kertaa haulikolla, ja se ampuja on nainen. Se tuntui hauskalta, Lymi naurahtaa.

– Elokuva käsittelee paljon myös vanhemmuutta eli sitä, että se on muutakin kuin biologiaa. Töihin keskittynyt ihminen havahtuu, että elämässä on muutakin, jatkaa pääosaa näyttelevä Lotta Kaihua.

Metsien miehelle maisemat ovat jo tuttuja

Elokuvaa kuvataan parhaillaan Sotkamossa, jonka jälkeen kuvaukset siirtyvät Helsinkiin. Lymin mukaan Kainuu on näyttänyt kuvauksissa parhaat puolensa. Sotkamon vaarat tulevat täyttämään valkokankaan.

– Kyllä meillä on ollut muutama sellainen otos, että kylmät väreet menevät itselläkin, että vau mikä maisema. Tänne kannatti tulla, koska maisema ei näytä eteläsuomalaiselta. Järven rannasta tajuaa, ettei olla Vanajaveden rannalla, vaan olemme aivan eri leveysasteilla. Meillä on käynyt tosi hyvä tuuri, vain parina päivänä on satanut ruokkiksen aikana ja sitten aurinko on tullut taas esiin.

Jussi Vatanen.
Näyttelijä Jussi Vatasen mukaan elokuva on elämänmakuinen, se yhdistää draamaa ja komediaa kuten oikeassa elämässäkin tapahtuu.Tiia Korhonen / Yle

Maisemat ovat entuudestaan tuttuja Ylä-Savosta kotoisin olevalle näyttelijä Jussi Vataselle. Hän on Kainuussa kuin kotonaan.

– Elokuvassa pääkaupungista pakenevat nainen ja nuori tyttö kohtaavat Kainuussa tällaisen paikallisen metsien miehen. Mitä siitä syntyy, vielä sitä en paljasta, mutta olen päässyt näyttelemään kotimurteellani, mikä on ollut mielenkiintoista ja mukavaa. Sehän on kuin Kainuun murretta.

Meillä on käynyt tosi hyvä tuuri, vain parina päivänä on satanut ruokkiksen aikana ja sitten aurinko on tullut taas esiin.

Tiina Lymi

Vaikka elokuvassa matka ei mene kuin on suunniteltu, päähenkilöt löytävät jotakin, jota he eivät tienneet tarvitsevansa. Ohjaaja Tiina Lymi kertoo uskovansa onnellisiin loppuihin.

– Päähenkilö on tilannut itselleen elämänmuutoksen, mutta se on täysin toisenlainen kuin hän tilasi. Hän myös löytää toisenlaisen reitin kautta paljon enemmän itsestään. Näen niin, että taiteen ja viihteen tarkoitus on olla elämän puolella, joten onnellinen loppu puolustaa siinä mielessä paikkaansa.

Elokuva saa ensi-iltansa helmikuussa 2016 ja sen budjetti on 1,2 miljoonaa euroa. Elokuvan alkuperäisen käsikirjoituksen on tehnyt Nina Laurio. Vatasen ja Kaihuan lisäksi rooleissa nähdään Antti Holma, Ville Tiihonen, Marja Packalén ja Eedit Patrakka.

Lue seuraavaksi