Pääsy AC/DC:n lämppäriksi on Santa Cruzille tuhannen taalan paikka

Suomalainen hard rock-yhtye Santa Cruz nousee Kantolan tapahtumapaikan lavalle ennen keskiviikon pääesiintyjää AC/DC:tä.

viihde
Santa Cruz AC/DC:n konserttilavalla Hämeenlinnassa
Timo Leponiemi / Yle

Hämeenlinnan AC/DC-keikan ensimmäisenä lämppäribändinä soittaa vuonna 2007 Helsingissä perustettu Santa Cruz. Nelihenkiselle hard rock -yhtyeelle lämppäribändinä oleminen on kuuma ja tulinen paikka, arvioi toinen yhteen perustajajäsen Arttu ”Archie” Kuosmanen.

– Näytetään närhen munat, sanoo Kuosmanen ennen keikan alkamista. – Live Nation pyysi meitä ja me sanottiin kyllä ja se riitti. Täällä ollaan.

– Helppo oli lähteä mukaan AC/DC:n keikalle, sanoo toinen Santa Cruzin perustajista, Joonas ”Johnny” Parkkonen. Eihän siinä oikein muuta voinut sanoa kuin totta kai lähdetään.

Parkkonen ja Kuosmanen saivat tietää tuhannen taalan paikasta jo pari kuukautta sitten, mutta virallinen vahvistus lämppäribändinä olemisesta tuli kolme viikkoa sitten.

– Yleensä kun tulee tällaisia isoja juttuja, niin ei niihin halua uskoa ennen kuin ne ovat ihan varmoja, Parkkonen sanoo.

Kitaran opettelua AC/DC:n biiseillä

AC/DC:n merkitys on suuri Santa Cruzille, sillä onhan se yksi rokin tärkeimmistä bändeistä, Arttu Kuosmanen sanoo. Hän muistelee opetelleensa kitaran soittoa australialaisbändin tahdissa.

– Sen biisit oli ensimmäisiä mitä opettelin kitaralla.

Kuosmanen sanoo, että AC/DC on ehkä muokannut eniten modernia hard rock -musiikkia Rolling Stonesin ja Zeppelinin lisäksi.

Vaikka Santa Cruzin pojat ovatkin päässeet AC/DC:n lämppäriksi, niin heidän tapaamisensa on epätodennäköistä. Toiveita on, mutta ei kovin suuria, Kuosmanen ja Parkkonen myöntävät.

Keikkaa pukkaa

Santa Cruzin soittajien yhteenlaskettu ikä oli "liki sama kuin AC/DC on ollut olemassa" eli 42 vuotta. Suomalaisbändin suunnitelmissa on tehdä paljon keikkoja.

– Alkuvuosi on kierretty, elokuussa on lomaa ja sitten taas kiertueelle loppuvuodeksi. Hämeenlinna on tämän kesän kohokohta.

Ensi viikonloppuna Santa Cruz on keikalla Kotkan Meripäivillä ja Pietarsaaressa bändi lämmittelee Scorpionsia.

– Lämppäribändinä olemisen hyötynä on se, että uudet ihmiset, jotka eivät välttämättä olisi muuten tulleet sun keikalle, niin ovat paikalla kuuntelemassa, Arttu Kuosmanen sanoo. – Voit voittaa uusia faneja sun puolelle.

– Varsinkin tällainen tilaisuus, missä on 55 000 ihmistä, niin jos vaikka niistä kymmenen prosenttia tykkää, niin onhan se 5 500 uutta fania, Joonas Parkkonen muistuttaa.

Syksyllä Santa Cruz lähtee klubikeikoille, ja silloin nähdään kuinka hyvin kesän keikkarupeama houkuttelee uusia faneja paikalle. Sitä ennen pitää kuitenkin hoitaa sovitut lämppärikeikat – ja keskiviikkona keikka on heille erityinen, eli kuten pojat sanoivat: kyseessä on "the best of the best".