Karviainen maistuu joillekin raakana, vitamiineja kaipaava odottaa kypsymistä

Raa’an karviaisen kirpeä maku miellyttää joitakin. Hapan maku ei kuitenkaan tule purskahtelevista vitamiineista vaan marjan orgaanisista hapoista. Terveysmielessä marja kannattaa kuitenkin nauttia kypsänä.

Kotimaa
Punaisia karviaisia pensaassa
Yle

Raakana karviainen maistuu kirpeältä ja kypsänä makealta.

Arktisen Aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo, että raakojen marjojen kirpeä maku tulee orgaanisista hapoista. Vitamiinipitoisuus paranee sitä mukaa, kun marja kypsyy.

– Kun marja tummuu kypsyessään, tulee siihen marjojen väriaineissa tyypillisiä polyfenoleja, jotka ovat terveellisiä, Simo Moisio sanoo.

Hänen mukaansa jopa raa’oissa marjoissa on terveydellisiä vaikutuksia: niissäkin on elimistölle hyvää tekeviä vitamiineja ja kuituja.

– Raakana marjoja ei kuitenkaan kannata liikaa nauttia, sillä niillä on vatsaa löysentävä vaikutus. Marjojen kuitu ja nesteet vaikuttavat vatsan toimintaan.

Sata grammaa päivässä

Mustikkaa moni pitää superfoodina. Simo Moisiokin mainostaa sitä terveysmarjaksi, mutta muistuttaa, että kaikissa marjoissa on paljon hyviä ominaisuuksia.

– Suositushan on, että marjoja kannattaisi syödä 100 grammaa päivässä. Elimistö tottuu kuitenkin yleensä äkkiä marjojen runsaan kuidun tuomiin muutoksiin.