1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lääkeyhtiön esittelemä Alzheimer-lääke voi olla läpimurto taudin hidastamisessa

Eli Lilly -lääkeyhtiö kertoo saaneensa kokeissaan selviä merkkejä siitä, että solanetsumabi estää Alzheimerin taudin etenemistä, jos lääkitys aloitetaan jo ensi oireisiin.

Kuva: Heli Sirviö / Yle

Alzheimer-tutkijoiden kansainvälisessa kokouksessa Washingtonissa on esitelty uusi lääke, josta sen kehitellyt yhtiö uskoo koituvan helpotusta Alzheimerin ensi vaiheeseen.

Alzheimerin taudin lääkitseminen on osoittautunut toistaiseksi ylipääsemättömäksi haasteeksi, minkä vuoksi tieto mahdollisesta läpimurrosta on herättänyt suurta kiinnostusta. Vuoden 1998 jälkeen 120 Alzheimer-lääkkeen kokeet ovat epäonnistuneet.

Yhdysvaltalainen Eli Lilly -yhtiö aloitti vuosikymmenen alussa kokeet solanetsumabi-lääkkeellä tuhotakseen aivoihin muodostuvaa beeta-amyloidia eli proteiiniplakkia. Nykytiedon mukaan se on Alzheimerin taudin aiheuttaja.

Vuonna 2012 yhtiö kertoi, ettei solanetsumabi ollut puolitoistavuotisissa kokeissa tehonnut keskivaikeita Alzheimer-oireita sairastaneisiin, mutta lieviin oireisiin sillä tuntui olevan vaikutusta.

Jatkokokeissa solanetsumabia saivat niin he, joita sillä oli lääkitty jo edellisissä kokeissa, kuin he, joille oli annettu lumelääkettä. Kaksi vuotta myöhemmin tutkittiin molempien ryhmien henkistä suorituskykyä ja selviämistä päivittäisistä askareista.

Tulosten mukaan ero, joka ryhmillä oli ollut ensimmäisten kokeiden päättyessä, kesti vuoden ajan. Kahden vuoden päästä ero ei enää ollut tilastollisesti merkittävä, Eli Lillyn tutkijat kertovat.

Lääkkeellä on pitkä matka apteekin hyllylle

Brittiläisen Alzheimer-järjestön tutkimusjohtajan Eric Karranin mukaan lääke on läpimurto, jos tähänastisten kokeiden tulokset kyetään toistamaan.

Siinä tapauksessa lääkärit voivat ensi kertaa hidastaa Alzheimerin tautia, mikä olisi uskomaton edistysaskel, Karran sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Kaikki Washingtonin kokoukseen osallistuneet asiantuntijat eivät kuitenkaan olleet yhtä vakuuttuneita.  Etelä-Kalifornian yliopiston professori Lon Schneider kommentoi The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä, etteivät kokouksessa esitellyt tiedot oikeastaan tarjoa näyttöä lääkkeen tehosta tai sen yhteydestä amyloidi-hypoteesiin.