Riippumatonta venäläislehteä Novaja Gazetaa uhkaa sulkeminen kirosanan vuoksi

Venäläissensuurin mielestä romaaninäytteessä olleen kirosanan pystyi lukemaan, vaikka osa kirjaimista oli korvattu tähdillä. Tuoreehkon lain mukaan kiroilu on Venäjän tiedotusvälineissä kielletty.

kulttuuri
Novaja Gazeta.
Yle Uutisgrafiikka

Novaja Gazeta, yksi Venäjän viimeisistä riippumattomista sanomalehdistä, on saanut viranomaisilta varoituksen, mikä voi koitua lehden kohtaloksi. Venäjän lain mukaan viranomaisilla on oikeus kieltää lehti, jos sitä on varoitettu laittomaksi katsotusta toiminnasta kahdesti 12 kuukauden aikana. Lehti sai varoituksen myös lokakuussa.

Tiedotusvälineiden toimintaa valvova viranomaiselin Roskomnadzor antoi Novaja Gazetalle maanantaina varoituksen kirosanasta, joka oli Vasili Avtšenkon romaanista lehteen lainatussa otteessa. Avtšenko on sekä kirjailija että Novaja Gazetan kaukoidän kirjeenvaihtaja.

Osa viranomaisten paheksuman sanan kirjaimista oli korvattu tähdillä, mutta heidän mukaansa sana oli silti selvästi luettavissa. Varoituksen saatuaan lehti korvasi sanan verkkosivullaan toisella.

Sulkemisella vasta uhataan

Varoitus on julkaistu Roskomnadzorin verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun), mutta virallista prosessia lehden sulkemiseksi ei ole vielä aloitettu, valvontaelimen edustaja kertoi uutistoimisto Interfaxille.

– Vaikka meillä on oikeus kääntyä oikeuden puoleen Novaja Gazetan julkaisuluvan kieltämiseksi, me tietenkin aina käytämme oikeuttamme hillitysti, Roskomnadzorin edustaja sanoi.

Novaja Gazetan päätoimittaja Dmitri Muratov kertoo, että lehti aikoo valittaa oikeuteen sillä perusteella, että kirjallisuudelle pitäisi antaa hieman liikkumavaraa.

Avtšenkon romaani, jonka nimi suomennettuna tarkoitaa kristallia kirkkaassa kehyksessä, kertoo Japaninmeren rannalla elävistä venäläisistä ja ankarien luonnonolojen vaikutuksista heihin.

Kolumni johti ensimmäiseen varoitukseen

Laki, jonka presidentti Vladimir Putin allekirjoitti keväällä, kieltää karkeina pidetyt ilmaisut tiedotusvälineiden lisäksi myös kirjallisuudessa, elokuvissa ja muissa kulttuuriteoksissa.

Viime vuonna Oscar-ehdokkaaksi tarjolla ollut venäläinen Leviathan-elokuva sai vain vaivoin esitysluvan kotimaassaan. Kulttuuriministeriö päätti, että katsojiksi sai päästää vain aikuisia, ja elokuvasta piti leikata useita kirosanoja. Niiden kohdalla näyttelijöiden huulet liikkuivat, mutta ääntä ei kuulunut.

Novaja Gazetan ensimmäinen varoitus ei tullut kirosanasta, vaan viimesyksyisestä kolumnista, jonka kirjoittaja Julija Latjnina kysyi: "Ellemme ole länttä, keitä me olemme?" Roskomnadzor piti kolumnia laittomana ääriajatteluna.