Jakeluliikenteen ongelmat kärjistyvät Helsingin ruuhkaisessa keskustassa

Jakeluliikenteelle on liian vähän pysäköintipaikkoja tavaroiden purkua varten, ja nekin ovat usein tukossa. Yrittäjät toivovat kaupungilta toimia jakeluliikenteen toimintamahdollisuuksien parantamiseksi.

Kotimaa
Jakeluautokadulla.
Yle

Helsingissä ajaa päivittäin erilaisissa jakelutehtävissä yli kaksituhatta autoa. Jakeluliikennettä kiusaavat paljolti samat ongelmat kuin viisi vuotta sitten, mutta kärjistyneempinä.

– Näin kesäaikaan tulee mieleen etenkin nämä mielettömät tietyöt. Se jatkuva ongelma on lastaustilojen puute, sanoo Helsingin Kuljetusyrittäjien varapuheenjohtaja Juha Vannesluoma.

Kaupuki ei lupaa lisää lastausalueita

Helsingin keskustassa on varattu ja merkitty jonkin verran lastausalueita jakeluliikenteelle. Jakeluyrittäjien mukaan niitä on tarpeeseen nähden aivan liian vähän.

– Ja monta kertaa ne on täytetty jollain rakennustarvikkeilla tai muulla tavaralla. Talvisin ne tuntuvat olevan hyviä lumenkeruupaikkoja, koska niihin kasataan jatkuvasti lunta, valittaa Helsingin Kuljetusyrittäjien varapuheenjohtaja Juha Vannesluoma.

Kaupunki ei aio lisätä lastausalueiden määrää, mutta tarjoaa lääkkeeksi nykytekniikkaa.

– Me voimme tietotekniikan avulla ilmoittaa vapaista lastausruuduista jakeluyrityksille tai -autoille ja sen jälkeen varata ruudun käyttöön määrätylle jakeluautolle, visioi tulevaisuutta Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Risto Rautava.

Huoltotunneli vajaakäytössä

Kaupunki toivoisi keskustan jakelutoiminnan siirtyvän nykyistä enemmän Ruoholahdesta Kaisaniemeen kulkevaan huoltotunneliin.

– Huoltotunneli on 90 miljoonan euron investointi ja tällä hetkellä se on asiantuntijoidenkin näkemyksen mukaan vajaassa käytössä, päivittelee kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava.

Jakeluyrittäjien mukaan huoltotunneli ei yksi ratkaise jakeluliikenteen ongelmaa, vaan lisäksi jakeluautoille olisi sallittava vähintään joukkoliikennekaistojen käyttö kaikkina aikoina.

– Olisi hienoa, jos jakeluautot pääsisivät kaikkina aikoina joukkoliikennekaistoille, koska on hölmöä jonottaa siinä henkilöautojen seassa, kun vieressä on kaista vajaakäytössä ja jakeluautolla on kuitenkin ihan oikeasti kiire sen jakelun kanssa, sanoo Helsingin Kuljetusyrittäjien varapuheenjohtaja Juha Vannesluoma.