Helsinkiläinen hevibaari perui "natsikeikan" somekritiikin vuoksi

Äärioikeistolaisella aatteella höystettyä musiikkia soittavan amerikkalaisbändin Deathkeyn ja kahden kansallissosialistiseen aatteeseen nojaavan suomalaisyhtyeen oli tarkoitus esiintyä PRKL Clubilla lauantaina. Keikkoja kritisoitiin sosiaalisessa mediassa laajasti. Baari päätyi kohun aiheuttaman paineen vuoksi perumaan koko tapahtuman kahden päivän varoitusajalla.

Kotimaa
Hakaristi lipussa.
Nestor Bachmann / EPA

Netissä toimiva antifasistinen Varisverkosto-nettisivu (siirryt toiseen palveluun) uutisoi aiemmin tällä viikolla PRKL Clubilla järjestettävästä "natsikeikasta", jonka yhteydessä helsinkiläisen hevibaarin lavalle nousee lauantaina kolme kansallissosialistista aatesuuntaa edustavaa yhtyettä.

Lavalle olivat nousemassa amerikkalainen Deathkey ja kotimaiset bändit Vapaudenristi ja Goatmoon. Helsinkiläisbaari ei itse tiedottanut keikan esiintyjistä selkeästi sivuillaan, vaan keikkaa mainostettiin saksalaisella Herrenblut-sivustolla, jonka tunnuslause on "NSBM Kulturkampf". NSBM-lyhenne tulee sanoista national socialist (kansallissosialistinen) black metal, joka on black metal -musiikin äärioikeistolainen alalaji.

Asiasta nousi Varisverkoston julkaiseman kirjoituksen jälkeen kohu, ja baari sai kalenteriin merkitystä tapahtumastaan paljon kritiikkiä. Päivää myöhemmin PRKL Clubin omistaja Antti Siljamäki ja tapahtumajärjestäjä Tony Taleva julkaisivat PRKL Clubin Facebook-sivulla tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa he kertoivat, että keikka on peruttu.

– Suhteettoman suuren mediakohun takia käsittelimme asiaa useamman eri tahon kanssa, jonka jälkeen päätimme yksissätuumin peruuttaa kyseisen tapahtuman, baarin edustajat kertovat myöhään keskiviikkoiltana julkaisemassaan tiedotteessa.

Vastuuhenkilöt ovat tuohtuneita hevibaariin kohdistuneen huomion määrästä

Edellisen kerran PRKL Club joutui kritiikin keskipisteeksi, kun venäläinen metalliyhtye Korrozia Metalla nousi helsinkiläisbaarin lavalle kesän alussa. PRKL Clubilla esiintynyt venäläisbändi on tunnettu avoimen äärioikeistolaisesta ja rasistisesta sanomastaan. Venäläisyhtyeen keikka ehdittiin jo perua samalla tapaa kuin tälle viikolle suunniteltu keikka, mutta lopulta keikka järjestettiin PRKL Clubilla erityisehdoin.

Nyt julkaisemassaan tiedotteessaan PRKL Clubin edustajat toivat esiin sen, että kyse oli illan järjestäjän omista bileistä, joihin oli kutsuttu niin kavereita kuin bändejä ulkomaita myöten. Tapahtumasta aiheutuvia kuluja oli tarkoitus kattaa osittain pääsylipuilla, minkä takia pelkkä yksityistilaisuus ei tullut kyseeseen.

Siljamäki ja Taleva ottavat tiedotteessaan kantaa myös asiasta nousseen somekohun laajuuteen.

– Samalla esitämme kysymyksen, edesauttaako Varisverkoston aggressiivinen, anonyymi asioilla revittely natsismin/fasismin kitkemistä vai toimiiko se ainoastaan vastareaktion vahvistajana? tiedotteessa sanotaan.

PRKL Clubin vastuuhenkilöiden päätös perua keikka, on jo saanut osakseen lisäkritiikkiä baarin Facebook-sivulla. Monet keskustelijoista ovat tuohtuneita päätöksestä.

– Ihmiset vain reagoivat Varis-verkoston paljastamaan, ilmeisesti hyvinkin totuudenmukaiseen informaatioon bändien taustoista, ja antoivat palautetta. Tiedon paljastaminen on tietääkseni sensuurin vastakohta. Sananvapautta parhaimmillaan. Baari itse taas päätti peruuttaa tapahtuman, joka taas on Sensuuria isolla S:llä, toteaa yksi kommentin jättäneistä.