Autokamerat yleistyvät – poliisi toppuuttelee kansalaisvalvontaa

Yhä useampi autoilija Suomessakin videoi liikennettä autostaan. Poliisi ja Autoliitto muistuttavat, että liikenteessä kansalaisen tehtävä ei ole valvoa muita. Videokuva voi kuitenkin joskus auttaa liikenneonnettomuuden selvittämisessä.

Autokamera
Autokamera kuvaa liikennettä.
Juha-Petri Koponen / Yle

Venäläisten suosima autokamera yleistyy myös suomalaisten autojen tuulilaseilla. Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen uskoo autokameroiden yleistyvän Suomessa edelleen, kun entistä parempia laitteita saa kaupasta edullisesti.

– Nyt niitä jo saa muutamalla kympillä. Moni ostaa kameran autoon miettimättä asiaa sen kummemmin, koska hinta ei ole korkea, Nieminen aprikoi.

Nieminen ymmärtää hyvin, miksi venäläiset autoilijat ovat innostuneet autokameroista.

– Sikäläinen liikennekulttuuri on aika erilainen kuin Suomessa. Liikenne on vilkasta ja kolareita sattuu, eikä tutkinta välttämättä etene kovin jouhevasti. Moni kokee tallenteen lisäävän oikeusturvaa.

Video ei välttämättä kerro koko totuutta

Suomessakin autokameroilla tallennetaan matkantekoa muun muassa siinä toivossa, että kolaritilanteessa syyllisyys voidaan todentaa kuvista.

– Onhan videolla todistusarvoa, mutta kannattaa muistaa, että videolla ei välttämättä näy koko tilanne, esimerkiksi törmäystä edeltävät hetket, Pasi Nieminen huomauttaa.

Ylikomisario Jari Strengell Kaakkois-Suomen poliisista huomauttaa, että myös videokuvien manipulointia esiintyy.

Hänen mukaansa liikennevideoita on käytetty tutkinnassa todistusaineistona vasta melko vähän. Esitutkinnassa arvioidaan aina erikseen jokaisen tallenteen todistusvoima.

Hölmöilyvideoita nettiin

Autokameroiden otoksia leviää runsaasti sosiaalisessa mediassa. Liikennekäyttäytymisestä viriää videoiden pohjalta toinen toistaan värikkäämpiä keskusteluja.

- Joillakin on tarve kuvata toisten hölmöilyjä ja ladata kuvat kaikkien nähtäville. Julkisella tiellä on tietysti oikeus kuvata, mutta itse en pidä tällaisesta ilmiantoyhteiskunnasta, jossa kansalaiset valvovat toistensa liikennekäyttäytymistä, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen tuumaa.

– Annetaan poliisin tutkia mahdolliset rikokset. Liikenteessä kannattaa keskittyä omaan ajotapaan sen sijaan että valvoo muiden ajotapaa.

Myös ylikomisario Jari Strengell painottaa, että liikenteen valvonta kuluu viranomaisille. Joissakin tapauksissa yksityishenkilön verkossa julkaisema video on saanut poliisin aloittamaan tutkinnan. Myös esimerkiksi rekan autokameran kuvasta on saatu lisävalaistusta onnettomuuden tutkintaan.

Yksityisyyden suoja kannattaa muistaa

Autoilijoiden ja motoristien omien hölmöilyvideoiden jakamista verkossa Pasi Nieminen pitää vastuuttomana. Hurjilla ylinopeuksilla retostelu voi johtaa nokittamiseen ja vaarallisen ajotavan ihannoimiseen.

Autokameran käytössä kannattaa muistaa myös yksityisyyden suoja.

– Kun autolla ajetaan pihaan, ollaan kotirauhan piirissä, jossa kuvaaminen ei automaattisesti ole sallittua. Tällaiset asiat on syytä pitää mielessä.

– Autokamerat ovat vastuullisissa käsissä ja oikein käytettyinä varmasti hyvä asia. Kamera pitää kuitenkin asentaa niin, ettei se haittaa kuljettajan näkyvyyttä. Laitteen räplääminen ajon aikana on tietysti kiellettyä, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen muistuttaa.