Kurkun tuottajahinta ennätysmatalalla

Kurkunviljelijälle jäi keskikesällä kurkkukilosta käteen 12 senttiä. Kurkun tuottajahinta oli alimmillaan juhannuksen jälkeen, kun kurkkuja valmistui markkinoille eniten. "Silkkaa rosvousta", kuvailee tuottajahintaa närpiöläinen viljelijä Martin Westerberg.

Kotimaa
Kurkunviljely
Martin Westerberg on viljellyt kurkkua 36 vuotta.Jussi Laine / Yle

Kurkun tuottajahinnat ovat olleet Pohjanmaalla tänä kesänä maissa, jopa ennätyksellisen alhaalla. Kurkun tuotanto oli kiivaimmillaan juhannuksen jälkeen, ja kolmen viikon ajan viljelijät saivat kurkkukilosta käteen 12 senttiä.

Närpiöläinen Martin Westerberg on Pohjanmaan ruotsinkielisten tuottajien puutarhatoimikunnan puheenjohtaja, ja hän on viljellyt kurkkua vuodesta 1979 lähtien. Westerberg ei ole koskaan nähnyt kesällä näin alhaisia hintoja.

– Meitä harmittaa se, etteivät matalat tuottahinnat näy kuitenkaan kauppojen hinnoissa. Asiakkaalle hinnat ovat pysyneet samalla tasolla.

Westerbergin mukaan viljelijät olisivat tyytyväisiä, jos saisivat kesäaikaan kurkkukilolta 60–70 senttiä. Nyt hinnat ovat lähteneet nousuun ja tuottahinta on tällä hetkellä 55 senttiä kilolta.

Ylituotanto ongelmana

Vaikka kurkunviljelijöiden määrä on vähentynyt, ovat kurkun tuotantoalat kasvaneet. Ylituotanto polkee hintoja.

– Nyt tuotanto on suurimmillaan heti keskikesän jälkeen, ja se johtaa siihen, että vuodessa on vain yksi tuotantohuippu, Westerberg harmittelee.

Hänen mielestään ympäri vuoden kurkkua viljelevät voisivat jopa keskeyttää tuotannon keskikesällä, jotta ylituotanto ei olisi niin massiivista kuin tänä päivänä.

Rakennusseisokki vai tuontikurkut

Martin Westerberg pelkää, että ylituotannosta tulee pysyvä olotila ja että alhaiset kesähinnat pudottavat perinteiset eli vain kesäaikaan kurkkua viljelevät tuottajat pois markkinoilta.

– Silloin tilalle voi tulla jopa tuontikurkku, Westerberg maalaa uhkakuvaa.

Osa kurkunviljelijöistä on jopa heittänyt kurkkuja pois alamaissa olevien hintojen takia. Martin Westerberg ei halua puhua kurkkujen poisheittämisestä, hän haluaa katsoa tulevaisuuteen.

– Ratkaisuna olisi muutaman vuoden mittainen rakennusseisokki, jotta me ehdimme saada tuotannon vakautettua. Mutta se on hankalaa EU:n takia.

Myöskään tomaatista viljelijät eivät ole saaneet tänä kesänä huippuhintaa. Westerbergin mukaan tomaatin kilohinta on pyörinyt 32 sentissä.

– Me (viljelijät) kestämme tällä tavalla vielä vuoteen 2020. Siihen mennessä pitää tehdä ratkaisuja, mihin suuntaan kasvihuoneviljelyä Suomessa viedään, Westerberg tiivistää.

Päivitetty 23.7. klo 13.02. Lisätty tarkennus heti tekstin alkuun, että kyse on Pohjanmaan tilanteesta.