1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Europarlamentaarikot kaipaavat TTIP-neuvotteluihin lisää avoimuutta

TTIP-neuvotteluiden avoimuus on edistynyt, mutta työtä tarvitaan vielä, arvioivat europarlamentaarikot aamu-tv:ssä.

Ylen aamu
Sirpa Pietikäinen
TTIP-neuvottelut jatkuvat. Europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Heidi Hautala (vihr.) kävivät läpi tämän hetkistä tilannetta.

Europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen (kok.) sekä Heidi Hautala (vihr.) toivovat Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välillä käytäviin vapaakauppaneuvotteluihin lisää avoimuutta.

– Avoimuudessa on vieläkin ongelmia. Laveampi kansalaiskeskustelu vahvistaisi neuvotteluiden asemaa, Pietikäinen sanoo.

Pietikäinen näkee mahdollisia uhkakuvia esimerkiksi torjunta-aineisiin ja kemikaaleihin liittyvässä sääntelyssä, joka on Yhdysvalloissa löyhempää kuin Euroopan unionin alueella. Sääntely-yhteistyössä tulevien normien kehitystä pyritään harmonisoimaan.

– Erot ovat niiden yritysten välillä, jotka kannattavan mahdollisimman korkeaa kuluttajansuojan tasoa tai työlainsäädäntöä verrattuna niihin, jotka pyrkivät menemään halvalla, Pietikäinen kertoo.

Ruotsalaisen kauppakomissaari Cecilia Malmströmin neuvotteluiden avaamista edistävä linja kerää kiitosta Hautalalta, mutta Yhdysvaltojen avoimuudessa on tullut Hautalan arvion mukaan raja vastaan.

– Itse haluaisin päästä lukemaan niitä asiakirjoja, joista ilmenevät erimielisyydet osapuolten kesken. Niistä saadaan vain tulkinnallista tietoa, Hautala sanoo.

Molemmat europarlamentaarikot pitävät neuvotteluille asetettua vuoden aikataulua hyvin kunnianhimoisena.

Lue seuraavaksi