Työllisyysrahat loppuvat syyskuuhun mennessä

Alkuvuoden aikanakin palkkatukitarvetta on arvioitu entistä tarkemmin. Myös starttirahoja on myönnetty alkuvuoden aikana ainoastaan ensimmäiseksi kuudeksi kuukaudeksi.

palkkatuki (tukilaji)
Miehet hitsaavat tehdashallissa.
Sakari Partanen / Yle

Työllisyysmäärärahat ovat loppumassa tänä vuonna kesken Pohjois-Savossa. Työ- ja elinkeinotoimistosta arvioidaan, että rahat riittävät palkkatuen myöntämiseen syyskuun alkuun saakka ja starttirahat hiukan pidemmälle.

Alkuvuoden aikanakin palkkatukitarvetta on katsottu entistä tarkemmin, sillä palkkatukea on myönnetty ainoastaan pitkäaikaistyöttömille 3–6 kuukaudeksi. Myös muutamia oppisopimuskoulutuksia on rahoitettu. Erittäin vaikeasti työllistettävien määrärahat sen sijaan riittävät todennäköisesti vuoden loppuun saakka.

Pohjois-Savossa oli kesäkuun lopussa vajaat 16 300 työtöntä työnhakijaa, joista 4 400 oli pitkäaikaistyöttömiä.

Aloitteleville yrittäjille tarkoitettua starttirahaa on myönnetty alkuvuoden aikana ainoastaan ensimmäiseksi kuudeksi kuukaudeksi. Starttirahaa voitaisiin myöntää ensimmäisen puolen vuoden jakson jälkeen toiseksi kuudeksi kuukaudeksi.

Palkkatuki on TE-toimiston myöntämä harkinnanvarainen taloudellinen tuki, jota työnantaja voi saada palkatessaan vaikeasti työllistettävän työnhakijan. Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Pasi Patrikainen muistuttaa, että palkkatukirahoista ei ole apua, mikäli ei ole avoimia työpaikkoja.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella on tänä vuonna käytettävissä työllistämiseen noin 26 miljoonaa euroa, josta 8–9 miljoonaa käytetään palkkatukien maksamiseen.