1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Norrbottenin lääni

Seskarö on Norrbottenin Strömsö – vai onko?

Ruotsalaisten mukaan Haaparannan Seskarön saarella on aina parhaimmat kesäsäät, vaikka muualla olisi kuinka viileää. Saman meren rannalla Suomen puolella on kärsitty koko kesä kylmyydestä ja vesisateista. Vievätkö ruotsalaiset tässäkin asiassa pidemmän korren?

Norrbottenin lääni
Seskarön ranta.
Juho Tuovila / Yle

Perämeren rannikolla Suomen puolella ei ole tänä vuonna nautittu helteisistä kesäpäivistä. Ruotsalaiset (siirryt toiseen palveluun) heittivät kuitenkin rohkean väitteen, jonka mukaan Haaparannan puolella Seskarön saarelta löytyy viileinäkin kesinä ne parhaimmat kelit.

Seskarön eli suomeksi Seittenkarin leirintäalueelta tavoitettu Minette Zedig Jällivaarasta viettää jo viidettä kesäänsä Seskarössä ja vahvistaa väitteen.

– Esimerkiksi Piteåssa, Jällivaarassa ja Luulajassa on aina sateisempaa ja kylmempää. Kotonakin on ollut tänä kesänä viisi tai kuusi astetta lämmintä.

Minette Zedig valmistelemassa grilliä.
Minette Zedig aikoo viettää ensi kesänkin Seittenkarissa.Heidi Hannukainen / Yle

– Täällä voin olla t-paita päällä ja olen käynyt uimassa jo useasti, Minette jatkaa.

Viereisestä vaunusta löytyvä kalixlainen Klas-Göran Piekkola myötäilee naapuriaan.

– Viime viikollakin täällä oli +30 astetta lämmintä, mies iloitsee.

Puheet vaativat faktaa

Mutta voiko tilanne olla niin epäreilu, että kun Kemi-Torniossa palellaan keskellä kesää ja kukkaistutukset hukkuvat vesisateeseen, niin samaan aikaan Seskarössä kylvetään auringossa ja lämmössä?

Väitteen testaamiseksi Yle Perämeri teki vertailutestin: mittasimme meriveden lämpötilan "huippuvirallisella" vedenlämpömittarillamme ja ilman lämpötilan toimituksen auton mittarilla.

Kemin Mansikkanokan uimarannalla ilma oli keskiviikkona iltapäivällä 16-asteista. Veden lämpötila toimituksen mittarin mukaan oli +20 astetta.

Ale tunnin ajomatkan päässä Seskarössä ilmalämpötila oli hitusen lämpimämpi, +16,5 astetta. Merivesi tuntui jalkoihin yhtä kylmältä, mutta mittari näytti +19 astetta – eli viileämpi kuin Kemissä.

Eli ilman lämpötilan puolesta voitto menee Ruotsiin, mutta kokonaistilanne on jo hieman tulkinnanvarainen. Ehkäpä keskiviikko sattui olemaan juuri se poikkeus joka vahvistaa säännön?

Lue seuraavaksi