Hbl: Jutta Urpilaiselta tukea hallituksen nuivalle Kreikka-linjalle

Ex-valtiovarainministeri Urpilainen pitää Kreikan euroeroa edelleen mahdollisena. Hän korostaa, ettei EU-maiden kansalaisia voi velvoittaa maksamaan toisen jäsenmaan velkoja.

politiikka
Jutta Urpilainen
Jutta UrpilainenHeikki Saukkomaa / Lehtikuva

SDP:n entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen tukee hallituksen tiukkaa Kreikka-linjaa, kertoo torstain Hufvudstadsbladet. (siirryt toiseen palveluun)

Urpilainen perustelee kantaansa Euroopan unionin ja euron tulevaisuudella.

– Kyse ei ole vain Kreikasta. Populistiset ja nationalistiset puolueet voittavat nyt vaaleja ympäri Eurooppaa, viimeksi Tanskassa. Jos EU:n jäsenmaat eivät näytä olevansa sitoutuneita yhteisiin sääntöihin, ja osoita luottamusta toisiaan kohtaan, unioni voi hajota, toteaa Urpilainen lehdelle.

Ex-valtiovarainministeri ei lämpene Kreikan velkojen leikkaamiselle. Hänestä maa on toiminut vastoin yhteisiä sääntöjä, eikä ole tehnyt tarvittavia toimia.

Esimerkiksi talousvaikeuksissa olleet Irlanti, Portugali ja Espanja ovat toteuttaneet kovia toimia taloutensa kuntoon saamiseksi, vertaa Urpilainen.

– Millaisen viestin Kreikan lainojen anteeksiantaminen antaisi? Tämä olisi epäreilua lainansa hoitaneita Irlantia, Kyprosta, Portugalia ja Espanjaa kohtaan, painottaa Urpilainen.

Kreikan euroero yhä mahdollinen

Asiantuntijoiden mukaan Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan, mikä siis neuvoksi? Jutta Urpilaisesta Kreikan euroero olisi ratkaisu kiperään tilanteeseen.

– Kreikkalaiset äänestivät uudistuspakettia vastaan, joten looginen ratkaisu olisi ollut Kreikan lähteminen eurosta. On mahdollista, että tämä voi vielä tapahtua, mikäli Kreikka sanoo uudestaan ei, kun kolmannesta tukipaketista neuvotellaan. Muut euromaat sitten syventäisivät integraatiota puolustaakseen euroa.

Urpilainen korostaa, ettei EU-maita voida velvoittaa maksamaan toisen jäsenmaan velkoja, muuten koko järjestelmä menettää legimiteetin kansalaisten silmissä. Hänestä Kreikan jatkuva pelastaminen on jo vaikuttanut kielteisesti kansalaisten tukeen.

Euroopan unioni on nyt risteyksessä, jossa pitäisi tehdä valinta, sanoo Urpilainen. Britannia haluaa muuttaa EU:n rakenteita väljemmiksi, kun taas Ranska syventäisi integraatiota. Urpilainen on yhteistyön syventämisen kannalla.

Suomi nihkeänä Kreikalle

Suomi profiloitui Kreikan kolmannen tukipaketin neuvotteluissa tiukan linjan kannattajaksi, ja vastusti lisälainaa.

Suomi oli myös valmis Kreikan väliaikaiseen euroeroon, mikäli maa ei taivu tekemään vaadittuja uudistuksia ja leikkauksia.

Valtiovarainministerinä toimiessaan "täti Tiukkana" tunnettu Jutta Urpilainen ajoi Suomelle vakuuksia Kreikan aiempien lainojen vastineeksi, ja myös sai ne.