1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuha

Tavoiteltua petokalaa uistellaan Paltamossa – Kenestä kuhakunkku?

Vapaviidakko valtaa Oulujärven lauantai-iltana, kun venekunnat lähtevät vesille Paltamosta. Kuha on taantunut Oulujärvessä viime vuosina, joten aivan helppo saalis ei ole kyseessä.

Kuva: Arja Lento / Yle

Oulujärven kuhakunkku -tapahtuman järjestäjät odottelevat tapahtumailtaa hyvillä mielin, sillä ennakkoilmoittautumisia on tullut ennätysmäärä. Viileä kesäpäivä sopii kalastukseen hyvin, mutta sateilta toivotaan vältyttävän.

– Melkein parempi jos olisi vähän viileää, sillä monena vuonna on ollut älyttömän läkähdyttävä helle. Toisaalta jos tulee vesisateita, niin pikkuveneitä jää pois jonkin verran, toteaa yksi tapahtuman järjestäjistä, Asko Hurskainen.

Iltapäivällä kipparikokouksen jälkeen venekunnat lipuvat Paltamosta Oulujärven vesille uistelemaan kuhaa jopa kymmenellä vavalla per vene. Veneitä odotetaan paikalle parisensataa. Kalastajalle taantuva kuha ei ole helppo saalis, ja veneen kannelle nouseekin useammin hauki. 

– Kuhaa nousee, mutta se on ylikalastuksen vuoksi ruvennut taantumaan parin viime vuoden aikana. Vähän haastava kalastettava siis, etenkin kun alamitaksi on asetettu tarkoituksella 48 senttimetriä. Ei sitä hirveästi tule, Hurskainen kertoo.

Kuhakunkku-tapahtuma on kasvanut sen ympärille tulleiden oheistapahtumien myötä. Perjantaina Paltamolla järjestettiin toista kertaa myös Hillbilly 15 – Entisten nuorten bileet. Hurskainen on tapahtumien suosiosta hyvillään:

– Paikalle tulee paljon entisiä paltamolaisia. Moni on siirtänyt kesälomatkin, että pääsee juuri Kuhakunkun aikaan Paltamoon.

Kuhakunkun kylänmiesten sarja on herättänyt tänä vuonna tavallista enemmän kiinnostusta – siinä venekunnalla saa olla maksimissaan viisi vapaa, kun pääsarjassa vapamäärä on puolet suurempi.

Illan aikana suurimman kuhan narrannut venekunta palkitaan erikoispalkinnolla, jonka lisäksi jaetaan muita pienempiä palkintoja.