Sammutusvedet Orimattilan kalakuolemien taustalla – kalat haisivat savulle

Köylinjoen kalakuolmat johtuvat tulipalon sammutusvesien aiheuttamasta vedenlaadun huonontumisesta. Kalakuolemien arvioidaan olevan useiden tekijöiden summa eikä yksittäistä kalat tappanut kemiallista yhdistettä ole jäljitetty.

luonto

Orimattilan Köylinjoen kalakuolemien syy on selvinnyt.

Eviran tutkimusten mukaan kalat kuolivat kierrätyskeskus Stena Recyclingin tulipalon sammutusvesistä johtuvaan vedenlaadun heikkenemiseen.

Ympäristöviranomaisille ei ole kuitenkaan selvinnyt mikä yksittäinen kemiallinen yhdiste on tappanut kalat.

Vedessä arvioidaan olevan runsaasti kaloille tavalla tai toisella myrkyllisiä aineita, ja kalojenkin kuvataan haisseen savulle.

Lisäksi Köylinjoki on ollut kuolleiden kalojen havaintopaikan tuntumassa lähes hapetonta ja erittäin sameaa. Samoin ravinnearvot ovat olleet erittäin suuret ja vedessä on ollut suoloja.

– Kalojen kuolema on monen tekijän summa, sanoo Hämeen Ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Heini-Marja Hulkko.

Vaarallisista aineista ympäristöviranomaiset ovat selvittäneet ainoastaan PAH-yhdisteet. Niiden pitoisuudet ovat olleet hieman tavallista korkeammat.

Köylinjoesta ja Palojoesta on otettu tällä viikolla uusia vesinäytteitä, kun viime viikonloppuna kuolleita kaloja löytyi myös Palojoesta. Näistä vesinäytteistä tutkitaan myös raskasmetalli- ja öljyhiilipitoisuudet.

Porvoonjoesta havaintoja kalakuolemista ei ole tehty.

Uusimpien vesinäytetulosten perusteella sammutusvesien vaikutukset alkavat laimeta Köylinjoessa ja vedenlaatu on kohentunut viime viikosta. Raskasmetalleista lyijyä ja kadmiumia joesta otetuissa vesinäytteissä on kuitenkin ollut.

Lisätty 23.7.2015 klo 15.10 tutkimustulokset uusimmista vesinäytteistä.