1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Practical on ammunnan agilitya – laki sääntelee lajia tiukasti

Jotkut saattavat ihmetellä, mikä viehätys on juosten ampua pistoolilla maalitauluja tai tunkeutua "huoneisiin" ampumaan sieltä vastaan tulevat kohteet. Practical-ammunnalla onkin monen mielessä paha kaiku, mutta harrastajaa viehättää lajin vaatima henkinen ja fyysinen haastavuus. Reaktiokyky ja lihasmotoriikka joutuvat lajissa koetukselle.

urheilu
Practical-ammunta
Jarkko Heikkinen / Yle

Practical-pistooliammunnan alkulähde on -50-luvun Yhdysvalloissa, mutta Suomeen laji rantautui vuosikymmeniä myöhemmin Turun kautta. Practical liitettiin Suomen ampujaliiton jaostoksi 1990-luvun taitteessa. Kyseessä on toiminta-ammuntalaji, jossa yksinkertaistettuna juostaan, tunkeudutaan "huoneisiin" ja ammutaan useita, jopa kymmeniä kertoja.

– Se on puhdasta urheilua. Jos ajatellaan koiraurheilulajeja, tämä on vähän niin kuin ammunnan agility. Sä joudut ampumaan stagella eli asemilla mahdollisimman nopeasti ja tarkasti. Joudut joka kilpailussa, jokaisella asemalla aina uuden haasteen eteen. Vaikka harjoittelet kaikkea mahdollista, ikinä et voi harjoitella riittävästi, kilpailun johtaja Hannu Maunula intoutuu kertomaan.

Practical-ammunnan harrastajia
Jarkko Heikkinen / Yle

Practical-ammunnassa kilpailija ei tiedä koskaan, mitä on vastassa. Yllätyksellisyys lisää haastetta, ja harrastajaa lajin vaativuus viehättää.

– Se on vähän niin kuin kaikissa harrastuksissa: ihminen kaipaa toiminnallisia haasteita. Joku harrastaa telinevoimistelua, joku tykkää hypätä korkealta veteen tai laskuvarjolla. Ihminen kaipaa elämyksiä. Ammuntaurheilu vaatii henkisesti, ja tämä laji nimenomaan myös fyysisesti, hyvin paljon: reaktiokykyä ja lihasmotoriikkaa.

Harrastaja tyrmää stereotypiat

Lajissa turvallisuussäännöt ovat tiukat; Hannu Maunulan mukaan tiukemmat kuin missään muussa ammuntalajissa. Kansan mielissä practical-ammunnalla on paha kaiku. Moni yhdistää sen koulusurmiin. Stereotypia on aivan väärä, sanoo harrastaja.

– Aivan sama kuin uutisissa lukisi vaikkapa "BMW-autoilija ajoi poliisin päälle" eli ei saa yhdistää asioita väärin. On sitten kyseessä ralliautoilu tai joku muu, niin he, jotka harrastavat tällaisia toiminnallisia asioita, eivät ole niitä häiriköitä. Kun tarkastelee kouluampujia, he ovat syrjäytyneitä reppanoita, eikä heitä voi puhuttaa missään tapauksessa ammunnan harrastajiksi. He ovat saaneet vääristyneen toimintamallin ja sattuvat toteuttamaan sen aseella, Maunula sanoo.

Practical-ammunnan harrastajaksi aikovalta vaaditaan turvallisen ampujan kurssin käymistä. Lisäksi nykylainsäädännön mukaan uusi harrastaja tarvitsee kaksi vuotta johdettua harjoittelua.

– Tämä laji on säännöillä erittäin tarkkaan turvallisuusrajattu, jolloin tässä ei mitään haavereita tule. Ulkopuolisen silmin tämä saattaa näyttää hyvin vauhdikkaalta ja sitä se onkin, mutta tämä on turvallisin ampumaurheilumuoto ehdottomasti, Hannu Maunula vakuuttaa.

Practical-harrastaja
Jarkko Heikkinen / Yle

Mestaruuksista kisaa Vaasassa yli 200 pistooliampujaa

Vaasassa on käynnistynyt suuri practical-pistooliammunnan kisatapahtuma Kivijärven ampumaurheilukeskuksessa. Viikonlopun aikana 150 ampujaa ratkoo Pohjoismaiden ja Suomen mestaruudet.

– Kyseessä on Suomen mittapuussa lajin suurin kilpailu. Kisaan on voinut ilmoittautua eri puolilta maailmaa, ja yksittäisiä ilmoittautujia on Venäjältä, Virosta ja Portugalista, mutta pääosa on Pohjoismaista. Vankimmin ovat edustettuina Suomi, Norja ja Ruotsi, kilpailun johtaja Hannu Maunula kertoo.

Practical-ammunta on tällä hetkellä vahvimmin kasvava ampumaharrastuksen laji.

– Jo useita vuosia tämä on ollut Suomen mittavin ammuntaurheilumuoto ja eniten harrastajia kokoava tänäkin päivänä.

Lue seuraavaksi