1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Koirien kaltoinkohtelusta tunnettu Kiina sai koirien maailmannäyttelyn – Suomikin harkitsee boikottia

Koiramaailmassa on ajauduttu kiivaaseen konfliktiin Kiinan kanssa sen jälkeen, kun Kiina valittiin koirien vuoden 2019 maailmannäyttelyn järjestäjäksi. Samalla tiibetiläiskoirien alkuperämaa on muutettu yllättäen Tiibetistä Kiinaksi, mikä on järkyttänyt rotujen vaalijoita.

Ulkomaat
Koiria kohdellaan kovakouraisesti Yulinissa, missä järjestettiin kesäkuun lopulla vuosittaiset koiranlihafestivaalit.
Koiria kohdellaan kovakouraisesti Yulinissa, missä järjestettiin kesäkuun lopulla vuosittaiset koiranlihafestivaalit. EPA

Kansainvälisissä koirapiireissä kuohuu nyt enemmän kuin tiettävästi koskaan aikaisemmin.

Useat kansalliset kennelliitot länsimaissa ovat ryhtyneet vastustamaan Kiinan valintaa maailman suurimman vuosittaisen koiratapahtuman järjestäjäksi.

Vastustajien mielestä koirien kaltoinkohtelusta ja kidutuksestakin tunnetulle maalle ei pitäisi myöntää oikeutta maailmannäyttelyn järjestämiseen.

Kiistaa on kärjistänyt entisestään Kansainvälisen koirajalostusliiton FCI:n ilmoitus vaihtaa tiibetiläisrotujen alkuperäismaa Tiibetistä Kiinaksi. Tiibetiläisrotujen vaalijat ovat kauhistuneet päätöksestä. Lue aiheesta enemmän tästä artikkelista.

Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja pitää tilannetta hyvin poikkeuksellisena.

– Olen ollut toiminnassa mukana 30 vuotta, enkä ole törmännyt tällaiseen kansainvälisellä tasolla aikaisemmin, puheenjohtaja Helena Suni sanoo.

Suomen Kennelliitto on muiden pohjoismaisten sisarliittojen kanssa harkitsemassa mahdollista boikottia tai muita jatkotoimenpiteitä Kiina-kiistan vuoksi.

Norja vastustaa kärkkäimmin Kiinaa

Äänekkäimmin Kiinan kisaisännyyttä vastustaa Norja. Maan kennelliitto on kehottanut norjalaisia koiraharrastajia ja tuomareita boikotoimaan Kiinan maailmannäyttelyä. Norja on vedonnut myös muihin maihin boikotin puolesta.

– Meidän on mahdotonta osallistua näyttelyyn paikassa, jossa harjoitetaan eläinten teurastusta, Norjan Kennelliiton johtaja Trine Hage kertoo Ylelle Oslosta.

Koirien syönti on meille outoa, mutta se ei ole boikottimme tärkein asia.

Norjan Kennelliiton toiminnanjohtaja Trine Hage

Kiinan maailmannäyttelyä vastustaa myös muun muassa Ruotsi, Hollanti, Uusi-Seelanti, Kanada ja Suomi.

Kiina valittiin kisaisännäksi Kansainvälisen koirajalostusliiton FCI:in äänestyksessä, missä monet pohjoisen Euroopan maat Suomi mukaan lukien antoivat äänensä Saksalle. Kiina sai äänestyksessä kuitenkin ylivoimaisesti eniten ääniä, erityisesti Euroopan ulkopuolisista jäsenmaista.

Suomen Kennelliiton mukaan Kiinalta olisi jo ennen kisaisännyyden hakua pitänyt vaatia enemmän näyttöä koirien kohtelun parantumisesta Kiinassa.

– Kiinan Kennelliitto puhuu hyvin kauniisti koirista, mutta sen olisi tuotava esiin, miten se todella yrittää estää koirien huonoa pitoa ja rääkkäystä, Suomen Kennelliiton puheenjohtaja Helena Suni sanoo.

Kiista Kiinan kisaisännyydestä on kärjistynyt viime päivinä.

Norjan Kennelliiton mukaan FCI on uhannut erottaa Norjan määräajaksi pois liitosta, mikäli Norja ei lopeta muiden maiden yllyttämistä boikotointiin.

Koiranlihafestivaalit kauhistuttavat – Kiina myöntää ongelman

Kiina-boikotin kannattajat ovat levittäneet sosiaalisessa mediassa kiivaasti kuvia ja videoita, joissa kiinalaiset retuuttavat koiria tai herkuttelevat koiranlihalla.

Yulinin kaupungissa Etelä-Kiinassa valmistettiin koiranlihaa vuosittaista koiranlihafestivaalia varten.
Yulinin kaupungissa Etelä-Kiinassa valmistettiin koiranlihaa vuosittaista koiranlihafestivaalia varten. EPA

Monet kuvat on peräisin Etelä-Kiinassa järjestettäviltä Yulinin vuosittaisilta koiranlihafestivaaleilta. Yulinissa koirat sätkivät säkeissä tai viruvat täyteen sullotuissa häkeissä ennen kuin eläimet pilkotaan paloiksi ruokapatoihin, kuten tässä Vice-nettisivuston (siirryt toiseen palveluun)minidokumentissa näytetään.

Norjan Kennelliiton boikotin päävaatimuksena onkin juuri Yulinin koiranlihafestivaalien lopettaminen.

– Koirien syönti on meille outoa, mutta se ei ole boikottimme tärkein asia. Tärkeintä on, että koira ei joudu eläessään kärsimään stressistä tai kivusta, Norjan kennelliiton puheenjohtaja Trine Hage sanoo.

Myös Kiinan Kennelliitto CKU myöntää avoimesti, että koirien huono kohtelu on Kiinassa merkittävä ongelma. Ennen valintaansa näyttelyisännäksi Kiinan Kennelliitto julkaisikin kampanjavideon (siirryt toiseen palveluun), missä se kertoo tekevänsä työtä koirien kohtelun parantamiseksi.

– Emme voi kieltää, etteivätkö jotkut kiinalaiset kohtelisi koiria huonosti historiallisista ja perinteisistä tavoista johtuen, videolla kerrotaan.

Koiria häkissä myytävänä Yulinin kaupungissa Kiinassa.
Koiria häkissä myytävänä Yulinin kaupungissa Kiinassa kesäkuussa.EPA

"Tuhavuotisia kulttuureja vaikea muuttaa"

Kansainvälisen koirajalostusliiton FCI:in mukaan maailmannäyttelyn isännyys antaa Kiinalle oivan mahdollisuuden näyttää kansalaisilleen, miten koiria pitäisi kohdella ihmisen parhaana ystävänä.

FCI:n hallituksen suomalaisjäsen Kari Järvinen on samoilla linjoilla.

– En usko, että boikotilla viedään maailmaa eteenpäin, vaan valistuksella ja lakeja muuttamalla, FCI:ssä pitkään toiminut Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa koirien kohtelu on Kiinassa parantunut viime vuosina, vaikka muutos yli miljardin ihmisen Kiinassa on hidasta.

– Tuhatvuotisia kulttuureja on vaikea muuttaa, Järvinen sanoo.

Yulinin koiranlihafestivaaleista on tullut myös kiinalaisten eläinsuojeluaktivistien protestointikohde. Osa aktivisteista on arvioinut, että suuri osa kiinalaisista ei kannata Yulinin julmaa tapahtumaa.

Kiinan lisäksi koiria syödään monissa muissa maissa kuten Vietnamissa, Etelä-Koreassa ja Pohjois-Koreassa.

Helena Suni Suomen Kennelliitosta korostaa, että tärkeintä olisi saada koirien rääkkäys loppumaan.

– Eläinrääkkäys kaikissa muodoissa on väärin, oli kulttuuri mikä tahansa, Helena Suni sanoo.

Lue seuraavaksi