Vettä pelkäämätön lapsi oppii nopeasti uimaan

Uimarannoilla ei ole tänä kesänä ollut polskijoita ruuhkaksi asti. Rohkeimmat ovat kuitenkin uskaltautuneet opettelemaan uinnin aakkosia luonnonvesien ääreen. Asiantuntevassa ohjauksessa jopa alle 5-vuotias lapsi voi oppia uimaan viikossa.

luonto
Poika polskii vedessä.
Jani Ilola / Yle

Tällä viikolla rantauimakoululaiset ovat opetelleet uimataidon alkeita muun muassa Keski-Suomessa Toivakassa. Alle kymmenenvuotiaat ovat käyneet uimakoulua joka päivä, vaikka hellelukemista ei ole ollut tietoakaan.

Uimakoulun opettaja Nea Kuosmanen kertoo, että lapset ovat uskaltautuneet melko viileään veteen pääosin innokkaina.

Täällä opitaan, että vedessä on hauskaa.

Nea Kuosmanen

– Kyllähän toki näkee, että välillä heitä palelee. Huulet on siniset ja täristään. Ollaan lämmitelty enemmän, leikitty hippaa ja oltu myös maalla tavallista enemmän, sanoo Kuosmanen.

Rantauimakoulu asettaa uimaan opettelulle omat haasteensa. Luonnonvesissä ei voi esimerkiksi poimia renkaita pohjasta, koska niitä ei näe, eikä ponnistamisen avuksi ei ole tarjolla hallin tapaan päätyjä. Moni kaipaa uimarannoilla myös saunaa lämmittelypaikaksi.

Kouluun taitojen takia

Toivakkalaiset viisi-, seitsemän- ja kahdeksanvuotiaat veljekset Eliel, Onni ja Aapo Rantanen kuvailevat, että uimakoulussa on yksinkertaisesti kivaa siksi, että oppii uimaan, kellumaan, sukeltamaan ja hyppimään. Yksi nuorista herroista kehuskeleekin jo hypänneensä laiturilta voltilla veteen.

Kotia lähellä olevalla rannalla on poikien mukaan koleista keleistä huolimatta käyty polskimassa lähes päivittäin. Hampaat hieman kalisten kolmikko kuitenkin toteaa, että uimahalli on parempi paikka, koska siellä on lämpimämpi vesi, liukumäki ja aaltokone.

Pelko hidastaa oppimista

Uimakoulun vetäjät Nea Kuosmanen ja Maria Penttinen ovat yhtä mieltä siitä, että pelottomuus on avain uimataidon oppimisessa. Rantauimakoulussa painotetaan alusta asti, ettei vettä tarvitse arkailla.

– Täällä opitaan, että vedessä on hauskaa. Vähitellen opetellaan kellumaan ja huomataan, että vedessä voi olla myös niin, etteivät jalat yllä pohjaan. Kun oppii kellumaan, niin siitä on sitten jo helppo lähteä tekemään vähän potkuja ja käsivetoja, kertoo Kuosmanen.

Ohjauksessa on ollut kolmevuotiaitakin, jotka ovat jo pärskineet eteenpäin.

Nea Kuosmanen

Jopa alle kouluikäiset lapset voivat oppia uimaan muutamassa päivässä, uimakouluviikon aikana. Mitä nuorempana vedessä liikkumisen makuun on päässyt, niin sitä nopeammin yleensä saa uimataidon haltuun.

– Vaikkapa vauvauinnissa on voinut saada tuntuman, että vesi on hyvä elementti, eikä siihen tule kammoa. Tämä helpottaa todella paljon myös uimaan oppimista, kuvailee Kuosmanen.

Kuosmasen mukaan rohkeat lapset uskaltavat uimakoulussa muun muassa kastella pään eivätkä pelkää, jos jalat eivät yllä pohjaan.

– Minulla on ollut ohjauksessa kolmevuotiaitakin, jotka ovat jo pärskineet eteenpäin ja pysyneet vähän pinnalla, muistelee Kuosmanen.

Rantauimakoululaisia ja uimakoulun vetäjiä haastatteli Matleena Ylikoski