Nainen lahjoittaa Facebookissa rahaa vähävaraisille perheille – muutkin lähteneet mukaan

Sari Salmela-Savolainen tietää, miten tiukilla esimerkiksi yksinhuoltajat ovat erityisesti lasten koulun aloittamisen aikaan. Hän päätti lahjoittaa Facebook-ryhmän kautta 500 euroa vähävaraisille perheille, jotta lapset saisivat uudet reput ja kynät koulun aloittamista varten. Nyt muutkin ovat innostuneet lahjoittamaan projektiin.

Kotimaa
Sari Salmela-Savolainen pöydän äärellä
Nadja Mikkonen / Yle

Keskiviikkoiltana oululainen Sari Salmela-Savolainen laittoi Facebookin Puskaradio Oulu -ryhmään ilmoituksen:

Koulunalkuun on enään muutama viikko ja monessa perheessä varmaan on jo uudet reput ja penaalit kovastikin mielessä. Minulla on neljä tytärtä, kolme jo aikuista, ja näin elokuun lähestyessä mieleen muistuukin, miten koulunaloitus ja sen tuoma taloudellinen "piikki" oli yksinhuoltajalle välillä tiukkaa aikaa.

Salmela-Savolainen tarjoutui ilmoituksessa auttamaan viittä koulunsa aloittavan perhettä lahjoittamalla sata euroa jokaiselle perheelle.

Hän on itse neljän lapsen äiti ja ollut myös yksinhuoltaja.

Näin äidin näkökulmasta se oli surullista aikaa, kun ei voinut välttämättä aina vastata toiveisiin.

Sari Salmela-Savolainen

– Meillä oli todella tiukkaa. Kun tytöistä oli kyse, vaatimukset olivat tietysti aika kovia. Aina selvittiin, kierrätettiin ja ratkaisuja löytyi. Näin äidin näkökulmasta se oli surullista aikaa, kun ei voinut välttämättä aina vastata toiveisiin, Salmela-Savolainen kertoo.

Torstaihin mennessä jo viitisenkymmentä perhettä on ottanut yhteyttä Salmela-Savolaiseen. Ilmoitus on saanut toistasataa rohkaisevaa kommenttia ja yli 2 500 tykkäystä.

– Tuli kyllä ihan kyyneleet silmiin, Salmela-Savolainen sanoo.

Tykkäyksien ja kommenttien lisäksi Salmela-Savolainen on saanut yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat olla lahjoituksessa mukana.

Eräs nimettömänä pysyvä henkilö on tarjonnut saman summan kuin Salmela-Savolainen, eli 500 euroa.

– Ja on nuoria. Kaksi miestä oli ensimmäisenä mukana ja toinen heistä oli opiskelija, Salmela-Savolainen sanoo.

Lasten koulun aloitus voi olla perheelle iso menoerä

Salmela-Savolainen perheineen on auttanut muita esimerkisi antamalla jouluna lahjoja vähävaraiselle perheelle, niin ikään Facebookin kautta.

Hän on myös tavannut antaa tyttäriensä toivoa viittä joululahjaa, joista yksi lahjoitettiin pois samanikäisille lapsille.

Omien kokemusten takia Salmela-Savolainen pitää hyväntekeväisyyttä erittäin tärkeänä, vaikka itselläkään ei olisi paljoa, mistä antaa.

Jos olet vähävarainen, olet sitä ympäri vuoden.

Sari Salmela-Savolainen

– En minäkään mikään rikas ole, en todellakaan. Ihan normaali, työssäkäyvä, ja asuntovelkaa on, Salmela-Savolainen toteaa.

Hänen mielestään hyväntekeväisyystempaukset sijoittuvat usein juuri joulun aikaan. Koulun aloittamisen kulut jäävät taas vähemmälle huomiolle.

– Jos olet vähävarainen, olet sitä ympäri vuoden, Salmela-Savolainen sanoo.

Salmela-Savolainen pohtii nyt, mitkä yhteyttä ottaneista perheistä tarvitsevat apua eniten.

– Yritän nyt käyttää sydäntäni ja omaa historiaani, että löytäisin oikeasti apua tarvitsevat, hän sanoo.

Sadan euron summa perhettä kohden syntyi Salmela-Savolaisen omien laskelmien pohjalta. Uudelle koululaiselle reppu-, kynätarvike- ja lenkkarikustannukset nousevat helposti satasen luokkaan.

Rahat suoraan perheille ilman välikäsiä

Salmela-Savolainen toteaa, että nykyään on helppo olla hieman skeptinen hyväntekeväisyysjärjestöjä kohtaan ja arvella, meneekö oma lahjoitus varmasti perille.

Hän haluaa omat lahjoituksensa suoraan perheelle, joko tilille tai vaikka käteisenä kotiovelle.

Yritän nyt käyttää sydäntäni, ja omaa historiaani, että löytäisin oikeasti apua tarvitsevat.

Sari Salmela-Savolainen

Salmela-Savolaista on jo ehditty varoitella rahojen mahdollisesta väärinkäytöstä. Salmela-Savolainen on myös pohtinut, tapaisiko perheitä kasvotusten.

Hän suhtautuu avunpyyntäjiin luottavaisesti.

– Kaikki ovat olleet apua tarvitsevia äitejä. Kyllä se lapsi on siellä etusijalla, Salmela-Savolainen toteaa.

Hän ei pelkää, että oven takana olisi pian avunpyytäjien jono.

– Jos tulee, sitten käsitellään se, Salmela-Savolainen sanoo.

Korjattu kello 18:15: aikamääreitä ensimmäisessä kappaleessa: tiistai-iltana keskiviikkoillaksi ja keskiviikkoon mennessä muotoon torstaihin mennessä.