1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äänestä: Millä kellonlyömällä ulkoilmakonserttien pitäisi loppua?

Helsinki päätti keväällä hakea poikkeuksia kansallisiin meluaikoihin, jotta ulkoilmakonsertteja ei tarvitsisi lopettaa niin aikaisin. Nyt pillit pitää pistää pussiin jo iltakymmeneltä, koska musiikki häiritsee lähellä asuvia ihmisiä. Milloin soiton on sinun mielestäsi loputtava?

Helsingin kaupunki päätti keväällä hakea poikkeuksia kansallisiin meluaikoihin, jotta ulkona pidettäviä musiikkitapahtumia ei tarvitsisi lopettaa niin aikaisin.

Helsinki haluaa, että niin sanottu yöaika olisi arkisin kello 23–07, perjantaisin ja lauantaisin kello 00–07. Nyt suurten stadionkonserttien on loputtava ilman jatkolupaa kello 22.

Perustelu uusille ajoille oli se, että Helsingille pitää luoda mahdollisuus olla kansainvälisesti kilpailukykyinen muiden pohjoismaisten kaupunkien kanssa. Muualla Euroopassa kulttuuritapahtumien aikataulut ovat suopeammat.

Tällä hetkellä asia on käsittelyssä virkamiesten pöydällä.

Euroopassa musiikki pauhaa aamuun asti

Helsingin kaupungin ympäristökeskus asetti kesäkuussa tälle kesälle tavallisesta käytännöstä poikkavat soittoajat ja melutasot (siirryt toiseen palveluun) muutamille suurille ulkoilmakonserteille.

Yle Uutiset vertasi Helsingin rajoituksia muualla Suomessa järjestettävien festivaalien aikatauluihin ja Euroopan suurimpien musiikkifestivaalien aikatauluihin. Vertailuun on otettu mukaan päivän viimeinen artisti tapahtuman ohjelman perusteella.

Päälavan viimeisen esiintyjän myöhäisin lopettamisaika eri festivaaleilla ja ulkoilmakonserteissa Helsingissä, muualla Suomessa ja Euroopassa. Kuva: Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka

Suurista ulkoilmakonserteista lähtevät äänet ovat kuumentaneet lähistöllä asuvien tunteita. Äänestä, missä vaiheessa iltaa soiton on sinun mielestäsi loputtava.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.