Miksi märkä koira haisee? – "Se on ihan fysiikkaa"

Sanonta ”haisee kuin märkä koira” ei ole tuulesta temmattu. Terveen koiran turkki ei juuri haise, mutta jo veteen pulahtaminen voi muuttaa asiaa. Joskus koiran turkin haju muuttuu muista syistä, ja taustalla voi olla esimerkiksi ihotulehdus.

Kotimaa
Novascotiannoutaja koira katsoo kameraan päin
Novascotiannoutaja Jerry on tottunut poseeraaja.Kirsti Pohjaväre / Yle

– Se on ihan fysiikkaa, vastaa pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri ja dermatologian eli ihosairauksien dosentti Leena Saijonmaa-Koulumies kysymykseen, miksi märkä koira haisee.

Hän kertoo, että ihon pinnassa ja turkissa on tali- ja hikirauhasten eritteitä, jotka muodostavat hajua. Kun iho kastuu, eritteet haihtuvat ympäristöön ja tuottavat näin voimakkaampaa tuoksua.

Mitä terveempi koira on, sitä vähemmän turkki haisee. Haju voi olla esimerkiksi eltaantunut silloin, jos iholla on kastuessaan hiivoja tai erikoisempaa bakteerikäymistä. Eltaantumisella tarkoitetaan rasvojen käymistä.

Hajun taustalla voi olla tulehdus

Joskus koiran turkin haju muuttuu muista syistä. Jos turkki alkaa yllättäen haista, kannattaa asia Saijonmaa-Koulumiehen mukaan tutkia tarkemmin. Taustalla voi olla esimerkiksi ihotulehdus, jonka aiheuttajana on tavallisimman stafylokokkibakteeri.

Tervettä ja siistiä koiraa ei tarvitse pestä kuin jouluksi ja juhannukseksi – jos silloinkaan.

Leena Saijonmaa-Koulumies, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri

– Joillakin koirilla lisääntyvät myös hiivat, joista haju kyllä muuttuu aika lailla, kertoo eläinlääkäriasema MeVetissä ykstyisvastaanottoa pitävä Saijonmaa-Koulumies.

Tulehtunut iho punoittaa ja siinä on erilaisia näppylöitä, joita koiraa alkaa raapia. Yhteyttä kannattaa ottaa lääkäriin. Saijonmaa-Koulumiehen mukaan koiran oloa voi yrittää helpottaa pesulla.

Turkkia ei kannata pestä tiuhaan

Saijonmaa-Koulumies kehottaa käyttämään koiran turkin hoidossa maalaisjärkeä. Terve koira tulee pestä vain tarpeen mukaan: silloin kun ihossa on ongelmia ja turkki on jostakin syystä likaantunut. Pesussa tulee käyttää koirille tarkoitettuja pesuaineita.

– Ylihoitoa kannattaa välttää, sillä liika pesu kuivattaa ihoa. Tervettä ja siistiä koiraa ei tarvitse pestä kuin jouluksi ja juhannukseksi – jos silloinkaan.

Esimerkiksi lenkillä tulleet kurat tulee toki huuhdella pois ja tassujen kuntoa tarkkailla. Tassun pohjissa oleviin karvapaakkuihin voi kertyä muun muassa hiekkaa, joka ärsyttää ihoa.