1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kymmeniä tuhansia juhlijoita keräävä festivaali ei juuri näy katukuvassa

Oulussa pohditaan, miten festivaalit saataisiin paremmin esille koko kaupungissa. Esimerkiksi ensi esän Kalevan kisat aiotaan hajauttaa ympäri kaupunkia.

Kuva: YLE / Antti Pylväs

– Jos Oulu haluaa repiä pisteet kotiin jo nyt kansallisesti merkittävistä festivaaleista, pitää tapahtumat muokata koko kaupungin festivaaleiksi, sanoo Oulun kaupungin entinen tapahtumapäällikkö, nykyisin Areena Oulun luovana johtajana työskentelevä Samu Forsblom.

Forsblom sanoo, että esimeriksi Qstockin kaltainen festivaali on kokoluokaltaan riittävän suuri, jotta siitä voi kehittää kaupungilla laajemminkin näkyvän tapahtuman. Kolmekymmentä tuhatta ihmistä vetävä Qstock keskittyy nykyisin suppealle alueelle Kuusisaareen. Kaupungilla festivaali ei juurikaan näy.

– Kun festivaalivieras nousee Oulusta junasta ja taksista, pitää häntä vastassa olla välittömästi festivaalin jokin sivutapahtuma. Tapahtumien pitää näkyä, Forsblom sanoo.

Kaupunki pohtii asiaa aktiivisesti

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä sanoo, että kaupunki on lähtenyt aktiivisesti pohtimaan tapahtumien laajentamista yksittäisistä festivaaleista kaupunkitapahtumiksi.

– Esimerkiksi 2016 Oulussa järjestettävät Kalevan kisat on tarkoitus laajentaa kaupunkitapahtumaksi niin, että vieraat voivat osallistua eri puolilla Oulua liikunta- ja hyvinvointitapahtumiin.

Penttilän mukaan yhteistyö kaupungin virkamiesjohdon ja festivaalijärjestäjien kanssa toimii jo nyt hyvin. On toimittava, sillä huomattava osa tapahtumista järjestetään kaupungin infran pohjalla.

– Hyvin järjestetyt tapahtumat ovat myös imago- ja vetovoimatekijä, miksei elinvoimatekijäkin, Penttilä toteaa.

Asennemuutos vie asiaa eteenpäin

Samu Forslbom kiittelee Oulun kaupunkia hiljalleen virinneestä panostuksesta kesätapahtumiin.

Jos Oulu haluaa repiä pisteet kotiin jo nyt kansallisesti merkittävistä festivaaleista, pitää tapahtumat muokata koko kaupungin festivaaleiksi.

Samu Forsblom

– Kaupungilla työskentelee ihmisiä, jotka kehittelevät näitä asioita. Se on jo iso juttu, Forsblom sanoo.

Forsblomin mielestä asioiden rivakka eteneminen vaatii kuitenkin poliitikoilta, virkamiehiltä, tapahtumajärjestäjiltä ja yrittäjiltä laajaa asennemuutosta, jotta tapahtumia saataisiin laajennettua. Ja houkuttelevimmiksi.

– Julkisella sektorilla jonkun on juostava näitä asioita kasaan, Forsblom vaatii.

Musiikki ei yksistään elätä

Samu Forsblom muistuttaa, että kaupungille levittäytyvien festivaalien ei tarvitse olla pelkästään isoilla desibeleillä toimivia.

– Muun muassa elokuussa Oulun juhlaviikkojen tapahtumasarja Elojazzeilta Ilmakitaraan on ainutlaatuinen mahdollisuus pohtia keskustan alueelle esimerkiksi festivaalikylää.

– Helsinki-Tampere –akselilla kaupungille levittäytyneet tapahtumat ovat jo normaali kesäilmiö. Puhumattakaan Välimeren maista, missä tapahtumat ovat jokailtainen ilmiö, Forsblom muistuttaa.

Forsblomin mukaan Oulussa yleinen asenne voi vielä olla hieman nihkeä festivaalikylän tapaisille kokonaisuuksille.

– Mutta asenne ei muutu ennen kuin ihmiset aletaan totuttaa ajatukseen.

Sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä uskoo, että asenteet muuttuvat Oulussakin.

– Me virkamiespuolella pohdimme näitä asioita avoimin mielin.