Lasten hukkumiskuolemat halutaan kitkeä – kotien uima-altaiden turvallisuuteen tulossa tiukennuksia

Kotipihojen uima-altaat täytyy tulevaisuudessa aidata, niihin tulee asentaa kansi tai rappusten täytyy olla pienten lasten ulottumattomissa. Myös paljujen turvallisuutta tiukennetaan. Muutoksia on alettu valmistella jo ennen kesällä tapahtuneita onnettomuuksia, joissa kolme pikkulasta on hukkunut paljuun tai naapurin uima-altaaseen.

Kotimaa
Pieni poika katsoo uima-allasta.
Petri Aaltonen / Yle

Kolme pikkulasta on kuollut hukkumalla viimeisen kuukauden aikana. Kahdessa tapauksessa lapsi on hukkunut uima-altaaseen, yhdessä kylpytynnyriin. Ruotsissa parivuotias lapsi hukkui kylpytynnyriin toukokuussa.

Kotipihojen uima-altaiden ja kylpytynnyreiden turvallisuuden parantamiseen pyrkivää sääntelyä on valmisteltu jo ennen tapaturmia.

Uima-altaiden turvallisuustekijöitä listaava standardi julkaistaan jo ensi syksynä. Myös erillinen paljujen turvallisuutta koskeva standardi on valmisteilla.

Lasten pääsy altaaseen yritetään estää

Kaikki lähtee lasten valvonnasta. Uima-altaiden turvajärjestelmiä kuitenkin aletaan edellyttää, kertoo standardisoinnin asiantuntija Suvi Pasanen Yleisestä Teollisuusliitosta.

Jos pieni lapsi joutuu veden varaan, hän ei pysty tekemään itseään näkyväksi tai huutamaan apua. Se näyttää siltä, että hän olisi sukeltamassa tai uimassa.

Anne Hiltunen

– Muihin standardeihin verratessa tässä on painotettu erityisesti pienten lasten turvallisuutta. Tärkeimpänä varokeinona on, että estetään altaaseen pääsy. Voidaan käyttää teleskooppi- tai taitettavia portaita, jotka nostetaan ylös ja lukitaan, kun allas ei ole käytössä. Voidaan käyttää myös tarpeeksi korkeaa, lukittavaa aitausta tai kansia, jotka voidaan lukita altaan päälle.

Standardi koskee kaikkia pihojen uima-altaita

Standardissa kotipihojen uima-altaat luokitellaan kolmeen eri kategoriaan: maan päälle asennettaviin, maahan upotettaviin ja muurattaviin altaisiin. Lasten pienet polskimisaltaat eivät kuulu uima-allasstandardin piiriin.

Pasanen hakee esimerkin toisesta kotipihoilla viime vuosina yleistyneestä lasten suosikista.

– Trampoliineissa on tullut normiksi häkki siinä ympärillä, niin samalla tavalla aidataan allas siinä omalla pihalla.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes oli jo Ruotsin tapauksen jälkeen tarkentamassa myös kylpytynnyreiden turvallisuusmääräyksiä. Esimerkiksi tynnyrin kannen tulisi kestää ihmisen paino.

Lasten hukkuminen ollut harvinaista

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen muistuttaa,että vesi kiinnostaa lasta, olipa kyseessä pieni lätäkkö tai uima-allas.

Viimeksi vuonna 2011 pääsiäisen aikaan viisi pientä lasta hukkui peräjälkeen, mutta yleisesti Suomessa on tapahtunut aika vähän lasten hukkumisia.

Anne Hiltunen

Kolme kuolemantapausta lyhyen ajan sisällä on kuitenkin hyvin poikkeuksellista.

– Viimeksi vuonna 2011 pääsiäisen aikaan viisi pientä lasta hukkui peräjälkeen, mutta yleisesti Suomessa on tapahtunut aika vähän lasten hukkumisia.

Vaaratilannetta ei välttämättä huomaa kauas

Hiltunen muistuttaa myös kotipihoilla yleisten koristealtaiden turvallisuudesta.

– Varsinkin jos siellä on joku suihku, niin kyllä se lasta kiinnostaa. Nekin olisi hyvä aidata, jos pihapiirissä on pieniä lapsia.

Sivullinen ei välttämättä aina edes huomaa, vaikka tilanne olisi vakava.

– Jos pieni lapsi joutuu veden varaan, hän ei pysty tekemään itseään näkyväksi tai huutamaan apua. Se näyttää siltä, että hän olisi sukeltamassa tai uimassa. Senkin takia lapsia täytyy valvoa veden äärellä. Hukkuminen on hiljainen tapahtuma, Hiltunen toteaa.