1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Väistyvä suurlähettiläs Bruce Oreck: Suomi muutti minua parempaan suuntaan ihmisenä

Suurlähettilään pestin jättävä Bruce Oreck sanoo olevansa onnekas, että sai mahdollisuuden tutustua suomalaisuuteen näinkin pitkään. Kun esittelet yritysideaasi, älä luettele vain kylmiä faktoja, neuvoo Oreck.

Bruce Oreck tuomaroi Kotkassa startup-yritysten kilpailua heinäkuussa 2015. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle

Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Bruce Oreck tuomaroi keskiviikkona Kotkassa startup -yritysten Pitch Captain -nimistä kilpailua. Kilpailujoukkueet pitivät nopean esityksen omasta liikeideastaan tuomaristolle, johon kuului suurlähettilään ohella muun muassa entinen Nokia-johtaja Anssi Vanjoki. Oreck on toiminut myös mentorina nuorille yrittäjille.

– Olen mentorina korostanut tarinankerronan tärkeyttä idean esittelyssä. Ihmiset tekevät suurimman osan päätöksistään tunteiden pohjalta, ei loogisesti. Kannattaa välttää faktojen luettelemista, se ei vetoa tunteisiin.

– Vaikka täällä on vielä paljon tehtävää, olen viime vuosina havainnut todella nopean muutoksen nuorten suomalaisten yrittäjien tavassa pitchata. Se on heillä todella voimakasta ja eläväistä, sanoo Oreck.

Startup-tapahtuma oli Oreckin viimeisiä tilaisuuksia Suomessa suurlähettiläänä. Hän ei ole kuitenkaan vielä palaamassa Yhdysvaltoihin, vaan työ jatkuu Suomessa Aalto-yliopiston luennoitsijana. Perinteisiin diplomaatteihin verrattuna Oreck on ollut poikkeuksellisen näkyvä ja värikäs hahmo.

Suomalainen byrokratia ja suomalaisten taipumus valittamiseen ovat saaneet lähettiläältä aiemmin huutia, mutta kokonaisuutena hän ollut kuuden vuoden komennukseensa enemmän kuin tyytyväinen.

– Suomi on muuttanut minua ihmisenä monin tavoin, ja vain parempaan suuntaan. Osaan nyt arvostaa hiljaisuutta, luontoa ja maaseutua. Lisäksi olen intohimoinen savusaunan ystävä. Suomalaisen kulttuurin ymmärtäminen ottaa aikansa ja jos olisin palvellut normaalit pari-kolme vuotta, en olisi ehtinyt sulattaa kaikkea kokemaani. Olen ollut siis hyvin onnekas.