1. yle.fi
  2. Uutiset

Sako toimittaa erikoiskivääreitä Kanadan Rangerseille

Riihmäkeläisen Sakon aseet turvaavat Kanadan Rangers-joukkoja karhuilta ja susilta. Sako on saanut tilauksen tuhansista kivääreistä, jotka korvaavat Rangersien käyttämät vanhat englantilaisaseet.

talous
Kivääri aselaatikossa.
Sako Oy

Riihimäkeläinen Beretta-konserniin kuuluva Sako Oy toimittaa Kanadan Rangers-joukoille kivääreitä, jotka korvaavat joukkojen käyttämät vanhat englantilaisaseet.

Joukot tarvitsevat aseita muun muassa suojaksi petoja vastaan. Erityisesti jääkarhu on peto, joka ei pelkää ihmistä. Kaupasta kertoi ensimmäisenä kanadalainen National Post lehti.

Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen kertoo, että kaupan kokonaismäärä on noin viisi kuusi tuhatta kivääriä. Hän pitää hyvänä saavutuksena sitä, että Suomesta pystytään toimittamaan Kanadaan aseita.

– Se on merkittävä kauppa siinä mielessä, että kiväärin käyttöolosuhteet ovat varmasti maailman ankarimmat ja kovimmat, koska erikoisjoukot toimivat aseineen pohjoisosassa Kanadaa.

Lisää Sakon imagoarvoa

Raimo Karjalaisen mukaan Sakon päivätuotanto valmistaa Riihimäellä noin viisi sataa asetta päivässä. Siihen verrattuna Kanadan kauppa ei ole hirveän monen viikon työ.

Kaupan arvo on huomattavasti suurempi kuin aseiden kappalemäärä antaa ymmärtää.

Raimo Karjalainen

– Sen sijaan kaupan arvo on huomattavasti suurempi kuin aseiden kappalemäärä antaa ymmärtää. Myös kaupan imagoarvo on Sakolle hyvin tärkeä, Karjalainen muistuttaa.

Kanadan kauppa ei tuo Riihimäelle uusia työpaikkoja, mutta se vahvistaa Karjalaisen mukaan sen, että tehdas pyörii täysillä.

– Aseiden kokoonpano on suunniteltu tehtäväksi meidän linsenssillä Kanadassa, mutta valtaosa aseiden komponenteista tehdään ja toimitetaan Suomesta.

Peruskivääristä muokataan erikoiskivääri

Kanadaan toimitettavien aseiden perusmalli on Sakon peruskivääri, mutta siitä muokataan erikoisjoukoille sopiva ase T3 CTR (compact tactical rifle), joka toimii luotettavasti kovissa olosuhteissa.

Erikoisprojekteja tulee harvemmin.

Raimo Karjalainen

– Ei se ole meillä ihan joka päiväistä työtä, koska näitä erikoisprojekteja tulee harvemmin, Karjalainen kertoo. Erikoisprojektina Kanadan tilaus on poikkeuksellisen suuri.

Viime vuosi oli Sako Oy:lle hyvä vuosi, ja toimitusjohtaja Raimo Karjalaisen mukaan tästäkin vuodesta näyttää tulevan ihan hyvä.

Sako työllistää Riihimäellä hieman alle kolme sataa työntekijää.

Lue seuraavaksi