Kokeneen säilöjän vinkeillä marjojen aromit säilyvät pakastimessakin

Pakastimet täyttyvät nyt marjapurkeista. Säilönnän asiantuntija neuvoo, miten kakunkoristeiksi tarkoitetut marjat kannattaa pakastaa ja miten puutarhamansikoihin saa ripauksen metsämansikan makua.

Kuva: Yle

Marjat ovat tänä kesänä kypsyneet tavallista myöhemmin. Pakastimiin purkitetaan nyt mansikoita, ja moni on saanut talteen jo mustikoitakin.

Kotitalousopettaja, järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisista kertoo ensin perusasiat onnistuneeseen pakastamiseen. Huonolaatuisia marjoja ei Velinin mukaan kannata säilöä ollenkaan.

Mansikoiden pakastamisessa pikku ripaus sokeria parantaa Helena Velinin mukaan makua, laatua ja väriä. Kuva: Yle

– Aina on parempi, jos keräämisen jälkeen perkaa marjat heti ja pakastaa saman tien. Kyllähän laatu on silloin kaikkein parhaimmillaan. Jos niitä säilöö yön yli, ne pitäisi laittaa kylmään.

Velin muistuttaa, että pakastin pitäisi säätää tavallista kylmemmälle hyvissä ajoin.

– Pakasteiden säilytyslämpötila on –18 astetta. Pakastuslämpötila saisi olla semmoinen –25 astetta.

Mansikoiden pakastamisessa pikku ripaus sokeria parantaa Helena Velinin mukaan makua, laatua ja väriä sekä pitää ravintoarvot tallella. Pieneen pakastimeen mansikoita saa mahtumaan enemmän, jos ne viipaloi tai soseuttaa. Velinin mukaan kokonaisissa mansikoissa puolestaan C-vitamiini säilyy parhaiten.

Koristemarjat pakkaseen tarjottimella

Viileiden säiden vuoksi metsämarjat ovat kypsyneet tavallista myöhemmin. Moni on tänä kesänä löytänyt mukavasti myös ahomansikoita. Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisista vinkkaa, että metsämansikoilla voi parantaa myös puutarhamansikoiden makua.

–Jos haluaa tavallisen mansikan joukkoon metsämansikan aromia, niin sinne sekaan heittelee muutamia metsämansikoita.

Velin neuvoo myös, miten esimerkiksi kakunkoristeiksi tarkoitettujen marjojen muoto säilyy parhaiten pakastimessa. Varsinkin vadelmat, marjatertut tai vaikkapa kaikkein kauneimmat mansikat voi pakastaa ensin muovin alla tarjottimella.

–Koristemarjoiksi säilöttävät marjat laitetaan yhteen kerrokseen, mielellään terästarjottimelle, koska siinä ne jäätyvät nopeammin kuin muovisella tarjottimella. Marjojen annetaan jäätyä, ja jäätyneet marjat siirretään sen jälkeen nopeasti rasioihin. Talvella voi sitten nauttia kauniista marjoista, jos tarvitsee niitä koristeiksi.

Maa- ja kotitalousnaisissa harmitellaan myös sitä, että tällä hetkellä suomalaisista metsämarjoista vain kymmenesosa kerätään talteen. Siksi järjestö on aloittanut syksyyn asti kestävän Miljoona litraa metsämarjoja (siirryt toiseen palveluun) -kilpailun, joka kannustaa suomalaisia lähtemään marjametsään.