Arvostettu kapellimestari arvioi suomimetallin ykkösnimeä – Tuomas Holopaisen vilpittömyys säveltäjänä tekee vaikutuksen

Nightwishin Tuomas Holopainen kertoo, että hänen jokaisella kappaleellaan on tarina. Yle Pohjois-Karjala pyysi kapellimestari Hannu Koivulaa arvioimaan Nightwishin keulakuvan yhtä sävellystä. Kiteeläinen musiikin mahtimies nousee yhtyeineen tänään lavalle Tampereella, jossa luvassa on Euroopan kiertueen megakonsertti.

musiikki
Tuomas Holopainen.
Tuomas Holopainen kertoo, että hänellä on aina tarina, jonka haluaa kertoa. Tarinan ympärille hän lähtee luomaan muusiikkia.

Kevyt musiikki saatetaan usein leimata yksinkertaiseksi purkkapopiksi.

Kiteeläinen Tuomas Holopainen ja Nightwish tunnetaan kokeilevista ja mahtipontisista kokonaisuuksista. Esimerkiksi yhtyeen edellisellä levyllä kuullaan säkkipillin, jousien ja tinapillien sointia.

Holopainen kertoo Ylen haastattelussa, että sävellykset lähtevät tarinasta, jonka ympärille musiikki tuodaan.

Yle Pohjois-Karjala pyysi kapellimestari ja muusikko Hannu Koivulaa arvioimaan kiteeläisen Tuomas Holopaisen säveltämistä.

Entinen Joensuun orkesterin kapellimestari arvioi Holopaisen säveltämän kappaleen A Lifetime of Adventure, (siirryt toiseen palveluun)joka on julkaistu vuonna 2014. Kappaleen inspiraationa on Roope Ankka ja säestämässä on Lontoon filharmoninen orkesteri.

"Siinä mielessä vaativaa säveltämistä"

Hannu Koivula kuvailee sävellystä tavattoman hallituksi.

– Tämä sellaista kokonaisuuden luomista, mikä on yksi Holopaisen suuruuden merkkejä. Hänellä on selkeä näkemys, eikä hän tempoile musiikissaan vaan löytää olennaisen.

– Tässä Holopainen on nostanut sarjakuvahahmon tai maailman eeppiseen suuruuteen hirvittävän kunnioittavalla ja humaanilla tavalla, Koivula ylistää.

Minusta oli yllättävää, etten kokenut kappaletta millään tavalla viihdyttävänä.

Hannu Koivula

Koivula myöntää, ettei itse ole sarjakuvien suurkuluttaja vaan on pitänyt niitä enemmän viihdykkeinä ja hauskuuttajina.

– Mitä ilmeisimmin se on Tuomas Holopaiselle paljon enemmän. Minusta oli yllättävää, etten kokenut kappaletta millään tavalla viihdyttävänä.

– Koin jopa vaatimattomasti pääseväni siihen lähestymistapaan hänen musiikkinsa kautta. Hän jotenkin korotti sellaisen aihepiirin, mikä on ollut mulle vähempi merkityksellinen. Se oli yllätys.

– Mielestäni tämä oli äärettömän vilpitön, ymmärtäväinen ja hallittu. Siinä mielessä vaativaa säveltämistä.

Laulajalle ylitsevuotavaa palautetta

Kokenut kapellimestari antaa myös kritiikkiä Nightwishin keulakuvalle. Hänen mukaansa kappale ei ole vaativa sävellysteknisesti.

– Elementit ovat yksinkertaisia. Ensimmäinen asia on orkestrointi eli miten eri instrumenteille ja ääntä tuottaville lähteille jaoteltu se materiaali ja ryhmitelty.

Voin olla ihan väärässä ja pyydän nöyrimmin anteeksi.

Hannu Koivula

– Toinen on se, miten materiaalia, soivia ideoita on kehitelty, jäsennelty, korostettu ja asetettu toisia vastaan.

– Voin olla ihan väärässä ja pyydän nöyrimmin anteeksi, mutta sellaista vaativuutta sävellysteknisesti en löytänyt. Enkä edes halunnut löytää. Minua puhutteli tässä ihan muut asiat, Koivula kuvailee.

Lisäksi muusikko Hannu Koivula kertoo, että häntä jäi vaivaamaan, ettei Lontoon filharmonisen orkesterin eri sävyt tulleet esille.

Koivula kehuu vuolaasti Johanna Kurkelan laulun lahjoja.

– Hän tekee hienoa työtä ja on Holopaiselta loistava valinta tähän kappaleeseen.