Olympiavoittajat Teurajärvi ja Ukkola saivat urheilijaeläkkeen

Kolarilainen olympiavoittaja Pertti Teurajärvi on saanut ylimääräisen urheilijaeläkkeen. Urheilijaeläke myönnettiin myös sodankylälähtöiselle olympiavoittajalle Pertti Ukkolalle.

Mestarihiihtäjä Pertti Teurajärvi uskoo, että hänellä ja muilla aikalaisillaan olisi paljon mielenkiintoista kerrottavaa nykyhiihtäjillemme. Annettavaa vaikkapa harjoitteluvinkiksi. Tietoaan ja kokemuksiaan Teura ei silti halua tuputtaa. Ukin sylissä tyttärentytär Hanna. Kuva: Yle / Jorma Korhonen

64-vuotias Ukkola voitti painin olympiakultaa Montrealissa vuonna 1976.

Ukkolan ikätoveri Teurajärvi puolestaan voitti olympiakultaa hiihdon viestissä Innsbruckissa vuonna 1976.

Teurajärvi asuu edelleen Kolarissa. Ukkolan asuinpaikka on Tampere.

Teurajärvi ja Ukkola saivat osaeläkkeen, joka on 622,16 euroa kuukaudessa. Heidän lisäkseen osaeläke myönnettiin 16 entiselle huippu-urheilijalle.

Ainoan täyden urheilijaeläkkeen sai 90-vuotias Siiri Rantanen. Täysi urheilijaeläke on 1 324,32 euroa kuukaudessa. Rantanen voitti olympiakultaa viiden kilometrin hiihtoviestissä Cortina D'Ampezzon olympialaisissa vuonna 1956.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi ensimmäistä kertaa ylimääräisiä urheilijaeläkkeitä.

IS: Ukkola pettynyt puolikkaaseen

Pertti Ukkola sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) olevansa helpottunut eläkkeestä, mutta ihmettelee, miksi vain yksi urheilija sai kokonaisen eläkkeen.

– Totta kai se helpottaa, mutta vähän tässä on nyt tultu puoliksi vastaan. Olemme kuitenkin olympiavoittajia, eikö meitä arvosteta kuin puoliksi? Ukkola kysyy.

– Tuntuu, etteivät päättäjät oikein ymmärrä urheilua. Hävettää heidän puolestaan. Sikäli olen pettynyt, Ukkola sanoo.

IS:n haastatteleman (siirryt toiseen palveluun) opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajan Hannu Tolosen mukaan urheilijaeläkkeet määräytyvät tulojen mukaan. Jos urheilijan tulot ovat olleet yli 15 600 euroa vuodessa, on hänen mahdollista saada vain puolikasta eläkettä. Tulot perustuvat vuoden 2013 verotietoihin.

_Päivitetty 23.7.2015 kello 16.58 ja 17.05: Lisätty Ilta-Sanomia siteeraten Pertti Ukkolan ja Hannu Tolosen kommentit. _