20 heitteillejätettyä kissaa jouduttiin lopettamaan – "Yksi pahimmista näkemistäni tapauksista"

Poliisi tutkii Pietarsaaressa eläinsuojelurikoksena tapausta, jossa omistaja on jättänyt 21 kissaa omiin oloihin ainakin viikoksi. Lähes kaikki kissat piti lopettaa huonokuntoisina ja villiintyneinä. Valvontaeläinlääkärin mukaan vastaavaa ei onneksi satu kohdalle usein.

Kotimaa

Naapurit olivat nähneet ikkunasta, että asunnossa hyppii villiintyneitä kissoja, mutta omistajaa ei näkynyt. Kun poliisi ja eläinlääkäri saapuivat ensimmäisen kerran paikalle, he löysivät 17 nääntynyttä kissaa. Naapurien vinkkauksesta paikalle mentiin toisenkin kerran ja silloin löytyi vielä neljä kissaa.

– Kissat oli jätetty yksikseen asuntoon ilman vettä ja ruokaa. Ne olivat olleet siellä ainakin viikon. Ikkunoista oli näkynyt, että kissat pomppivat verhoissa villeinä. Kissat olivat niin huonossa kunnossa, että kaikki paitsi yksi päätettiin lopettaa eläinsuojelullisista syistä, kertoo valvontaeläinlääkäri Mikael Nylund Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastosta.

Omistaja on viranomaisten tiedossa, mutta häntä ei ole tavoitettu.

Yhdelle kissoista etsitään nyt kotia

Nylundin mukaan villiintyneistä kissoista huomasi, että ne ovat olleet yksikseen kauemminkin kuin viikon. Viranomaisten tietoon on tullut, että omistaja on aiemminkin ollut pois useita päiviä.

– Yksi kissoista oli suhtkoht hyvässä kunnossa eli sitä pystyy vielä hoitamaan. Sille etsitään nyt kotia. Yleensä menee enemmän aikaa, että eläimet menevät noin huonoon kuntoon. Pahinta on veden puute. Se kuihduttaa. Tämä on yksi pahimmista näkemistäni tapauksista, harmittelee valvontaeläinlääkäri.

Nylund on pahoillaan myös siksi, että eläimet piti eläinsuojelulain 44. pykälän nojalla lopettaa kiireellisenä toimenpiteenä ilman, että omistaja oli paikalla toteamassa sitä.

– Tämän traagisen tapauksen taustalla on varmaan muita ongelmia. Eläinten kannalta tämä oli tietysti kauheinta.