Teräaseiden yleistyminen puistossa huolestuttaa poliisia Pietarsaaressa

Pietarsaaren Koulupuistossa on heiluteltu puukkoa jo kahdesti tällä viikolla. Poliisi on suuntauksesta huolissaan. Partiointia on lisätty jo kesän alusta, mutta laatikosta poliiseja ei riitä nosteltavaksi puistoa valvomaan, muistuttaa rikosylikomisario.

Kotimaa
Maisemia Pietarsaaren Koulupuistosta
Heini Holopainen / Yle

Poliisi otti Pietarsaaren Koulupuistossa keskiviikkona talteen miehen, joka uhkaili toista miestä puukolla. Edellisen kerran mies riehui tiistaina aamuyöllä puistossa puukon kanssa. Kummallakaan kerralla riehuja ei päässyt vahingoittamaan ketään ja poliisi korjasi uhkailijan talteen. Kyse oli nuorista aikuisista.

Rikosylikomisario Mikael Brännkärrin mukaan poliisi on luonnollisesti huolissaan, koska teräase tekee tapauksista aina astetta vakavampia.

– Totta kai se huolestuttaa, miksi teräaseet alkavat esittää tällaista roolia.

Syitä Brännkärr ei osaa arvioida. Tapauksissa ei ole hänen mukaansa kyse kieli- tai kulttuurieroista. Brännkärr sanoo, että siellä minne kokoonnutaan, sattuu ja tapahtuu herkemmin. Kesäaikaan hyvällä säällä iltaisin riski kasvaa.

Jo koulunpäättäjäisten aikaan sattuneen tapauksen jälkeen poliisi lisäsi jalkaisin partiointia Koulupuistossa. Vapaata työaikaa on yritetty suunnata Pietarsaareen rauhaa lisäämään.

Jaakon Päivien kaltaiset suuret tapahtumat otetaan jo etukäteen huomioon. Poliiseja ei kuitenkaan ole rajattomasti, muistuttaa Brännkärr:

– Pitää muistaa, ettei poliisilla ole mitään laatikkoa, josta otetaan poliiseja sitä mukaa kuin tarvitaan. Ei meillä ole resursseja laittaa poliisia olemaan Koulupuistossa. Meillä on tietty resurssi ja joudumme priorisoimaan. Joskus kyse on sattumasta - partiot voivat olla kiinni muualla juuri silloin, kun sattuu Koulupuistossa.

Pitää muistaa, ettei poliisilla ole mitään laatikkoa, josta otetaan poliiseja sitä mukaa kuin tarvitaan.

Rikosylikomisario Mikael Brännkär

Brännkärr uskoo tapahtumien aiheuttaneen sen, että moni jättää menemättä Koulupuistoon tiettyinä aikoina. Hänen mukaansa puistoon uskaltaa kyllä mennä. Jos paikka arveluttaa, kannattaa silti miettiä, onko meneminen välttämätöntä, poliisi sanoo.

– Ei Pietarsaaressa ole mitään paikkaa, jota pitäisi välttää. Ei ole siinä mielessä pelättävää, että joku hyppäisi päälle ja tekisi jotain. Mutta kun ihmiset kokoontuvat ja kuviooon kuuluu alkoholi, yleensä sattuu sitä sun tätä.