Jos työ takkuaa, pidä tauko – Oma asenne voi tappaa flow'n

Joskus työ tuntuu sujuvan ja aika menee kuin siivillä. Kyseessä on flow-tila, johon vaikuttavat monet eri tekijät.

Kotimaa
Naisen kädet näppäimistöllä.
Henrietta Hassinen / Yle

Kun työn tekeminen sujuu ja kaikki tuntuu onnistuvan, on taustalla usein flow-tila (siirryt toiseen palveluun). Silloin ihminen kokee, että hän pystyy täysin keskittymään työhönsä, on innostunut tehtävästään ja työ vastaa omiin taitoihin liittyviä vaatimustasoja.

Hyvän työflown saavuttamiseen vaikuttavat siis monet tekijät, mutta flow voi myös tuhoutua.

– Jos ei pysty keskittymään eli töissä on liikaa hälyä ja liikaa keskeytyksiä. Ja jos ihminen ei usko pystyvänsä tekemään tehtäväänsä, niin se oma asenne voi tappaa flow'n, psykologi Minna Maksniemi kertoo.

– Jos työntekijä ei saa palautetta omasta työstään, voi katkaista flow-tilan – koska palaute on tosi tärkeää. Jos palautetta ei tule ja työpaikalla on diipadaapa-meininki, niin kyllä flow tuhoutuu vaikka ihminen olisi innostunut työstään.

"Ei kahdeksan tunnin työpäiviä ilman taukoja"

Keskittyminen on yksi tärkeimpiä flow'n saavuttamiseen liittyviä seikkoja. Työpaikalla keskittymistä voi edesauttaa muutamilla asioilla.

– Ulkoiset tekijät ovat tärkeitä. Pitäisi tehdä mahdollisimman häiriöttömäksi se tila missä työskennellään. Riittävät tauotukset auttavat keskittymiskyvyn palautumiseen. Ei siis kahdeksan tunnin työpäiviä ilman taukoja. Myös vaikkapa mindfullness-meditaatiot voivat auttaa työpaikalla huomion viemisessä pelkästään siihen työtehtävään.

Keskittymiskyvyllä on merkitystä ihmisen koko elämään. Ihminen joka pystyy suuntaamaan huomionsa siihen tilaan missä on, saa enemmän aikaiseksi.