Kuusamon häirikkökarhu tutkitaan raivotaudin varalta

Kuusamossa maanantaina riehuneen ja tapetun karhun tutkimukset aloitettiin torstaina Oulussa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkijat selvittävät muun muassa sairastiko karhu rabiesta.

Kotimaa
Eviran erikoistutkija Minna Nylund tutkii Kuusamossa ammuttua häirikkökarhua.

Evira sai torstaina tutkittavakseen erikoisen tapauksen, kun Kuusamossa kaadettu karhu tuotiin Ouluun tarkempiin tutkimuksiin.

Huonot hampaat herättivät kaadon jälkeen epäilyt häkissä elämisestä. Tärkeintä on kuitenkin selvittää eläimen sairaudet, kertoo erikoistutkija Minna Nylund.

– Otamme näytteet raivotaudin varalta ja selvitämme muita mahdollisia sairauksia. Etenkin itärajalla aggressiivisesti ihmisiä kohtaan käyttäytyneet villieläimet tutkitaan raivotaudin varalta.

Huonot hampaat viittaavat metallin puremiseen

Eviran torstaisissa tutkimuksissa ei tullut mitään yllättävää vastaan. Poikkeuksellista oli nuoren karhun huonossa kunnossa olevat hampaat.

– Ne olivat hyvin kuluneet, mikä viittaisi hankaamiseen johonkin kovaan esineeseen, esimerkiksi metalliseen tankoon, arvioi erikoistutkija Minna Nylund.

Noin 70-kiloinen uroskarhu riehui maanantaina Kuusamossa mökin pihapiirissä, jossa oli myös kolmilapsinen perhe. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta muun muassa auton konepelleille noussut karhu ehti rikkoa paikkoja ennen kuin se ammuttiin.

Karhun rabies-tutkimuksen tulos selviää ensi viikolla.