1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltalaiset hävittäjät lensivät tunnistamaan venäläispommittajia: ”Hyvää itsenäisyyspäivää, amerikkalaislentäjät!”

Yhdysvaltalaiset hävittäjät nousivat ilmaan tunnistamaan ensin Alaskan eteläpuolella lentäneitä venäläisiä pommikoneita ja vähän myöhemmin toista paria, joka lensi Kalifornian edustalla.

Tupolev Tu-95. Kuva: Puolustusvoimat

Venäläiset pommikoneet lensivät Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä Alaskan ja Kalifornian rannikoiden edustalla. Uutiskanava CNN:n mukaan venäläislentäjillä oli niitä tunnistamaan tulleille yhdysvaltalaishävittäjille viesti.

CNN kertoo, että Kalifornian rannikon läheisyydessä lentäneet venäläispommittajat toivottivat yhdysvaltalaislentäjille hyvää itsenäisyyspäivää radioitse.

– Hyvää huomenta, amerikkalaislentäjät. Olemme täällä toivottamassa teille hyvää itsenäisyyspäivää, venäläisten pommikoneiden miehistö sanoi hävittäjille.

Viestistä kertonut Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskeskus NORAD sanoi CNN:lle, että venäläislentäjät käyttivät radion hätäkanavaa viestin välittämiseen.

Kaksi venäläistä Tu-95-pommikonetta lensi 4. heinäkuuta Alaskan eteläpuolella. Yhdysvaltalaiset hävittäjät nousivat ilmaan tunnistamaan venäläiskoneita.

Puoli tuntia myöhemmin yhdysvaltalaishävittäjät nousivat ilmaan tunnistamaan kahta TU-95-pommittajaa, jotka lensivät jonkin matkan päässä Kalifornian rannikosta.

Kummallakaan kerralla venäläiskoneet eivät lentäneet Yhdysvaltain ilmatilassa ja sen hävittäjät seurasivat pommittajia, kunnes ne muuttivat suuntaa.

Pentagon pitää lentoja viestinä Venäjältä

NORAD sanoi, että se ei pidä lentoja uhkaavina, mutta sanoi tapauksen kykenevän horjuttamaan alueellista vakautta, sillä venäläiskoneet eivät ilmoittaneet lennostaan ja niissä on ydinasevalmius.

Aiemmin sotilasviranomaiset eivät kertoneet, kuinka kaukana Kalifornian rannikosta venäläiskoneet olivat, mutta CNN:lle puhuneen NORAD:in virkailijan mukaan ne lensivät noin 65 kilometrin päässä rannikosta. Yhdysvaltain ilmatila ulottuu vähän yli 20 kilometrin päähän rannikosta.

Venäläiskoneiden lentäminen Alaskan eteläpuolella ei ole erityisen epätavallista, mutta CNN:lle puhuneen sotilasviranomaisen mukaan ne harvoin lentävät etelään Kaliforniaan saakka. Venäläiskoneet lensivät samalla tavalla Yhdysvaltojen länsirannikon läheisyydessä esimerkiksi maan itsenäisyyspäivänä 2012.

NORAD:in tiedottaja kertoi heinäkuun alussa The Independent -lehdelle, että viiden viime vuoden aikana yhdysvaltalaishävittäjät ovat tehneet vastaavia tunnistuslentoja noin viidesti vuodessa. Vuonna 2014 tapauksia oli kuitenkin kymmenen.

Sotilasnäkökulmasta tunnistuslennot olivat rutiinia, mutta CNN:n mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö pitää niitä kuitenkin viestinä Venäjältä.

Putin lähetti myös virallisen tervehdyksen

Samaan aikaan, kun venäläispommittajat toimittivat oman itsenäisyyspäiväntervehdyksensä, Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle virallisen tervehdyksensä.

Viestissään Putin sanoi luottavansa siihen, että maat voivat "löytää ratkaisuja kansainvälisiin ongelmiin".

Putin sanoi, että huolimatta maiden välisistä erimielisyyksistä, "Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet ovat tärkein tekijä kansainvälisen turvallisuuden ja vakauden säilyttämisessä".

Tämän vuoden toukokuussa Yhdysvallat harkitsi Alaskan rannikon edustalla lentävien venäläisten koneiden rutiinitunnistuslentojen lopettamista, koska puolustusviranomaisten mukaan tunnistuslennoilla vaikutti olevan vain vähäisiä pelotevaikutuksia ja pieni tiedusteluarvo.

Yhdysvaltojen ilmapuolustuksen tunnistusvyöhyke ulottuu jopa 320 kilometrin päähän rannikosta, mutta vyöhykkeen uloin osa on kansainvälistä ilmatilaa.

Puolustusministeriö päätti jatkaa tunnistuslentoja. Viranomaiset kuitenkin kertoivat CNN:lle, että tunnistuslentojen hyöty niiden kustannuksiin nähden on usein esillä keskusteluissa. Yhdysvalloilla on kuitenkin käytäntö, jonka mukaan se ei aina lähetä hävittäjää tunnistuslennolle, esimerkiksi jos vieraat sotilaskoneet pysyvät kaukana rannikosta.