1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Hämeenlinnan uuden konserttipuiston startti kangerteli

Hämeenlinnan Kantolan puiston koeponnistus 55 000 hengen jättiyleisön avulla ei mennyt ihan nappiin, vaikka esiintyjät onnistuivat omassa osuudessaan. Jonotuksien ja ruuhkien lisäksi katsojaa harmitti se, että näkyvyys lavalle oli kelvoton, arvioi Yle Satakunnan toimittaja Rami Koivula.

Hämeenlinna
Rami Koivula

AC/DC tuli sittennähtyä, kuultua ja koettua. Lämmittelijöinä olleet kotimainen Santa Cruz ja amerikkalainen Vintage Trouble sekä illan päätähti AC/DC toimivat kaikki odotetulla tavalla, kuten myös äänentoisto. Se olikin sitten tavallaan ainut, mikä illassa teknisesti toimi.

Hämeenlinnan Kantolan puisto avattiin melkoisella väkimäärällä. Siellä oli 55 000 ihmistä alueella, jota ei eilisen perusteella ole suunniteltu näin suurelle jättiyleisölle. On ymmärrettävää, että yleisömäärä on paljon mihin tahansa, mutta kun myydään lippuja, on palvelujen myös toimittava.

Pysäköintialueet olivat vähintään parin kilometrin päässä festivaalialueesta. Ruuhkat niille olivat pitkät ja jonotusta riitti. Silminnäkijähavaintojen mukaan pellolle pysäköidyt autot jäivät kiinni märkään maahan. Niitä oli jouduttu vetämään traktorien avulla irti konsertin päätyttyä.

Pysäköinti maksoi 25 euroa, johon sisältyi bussikuljetus Kantolan alueelle. Kyseiset bussit jäivät kuitenkin ruuhkien jalkoihin, joten jalkaisin matkan taittoi nopeammin molempiin suuntiin.

*Itse juhla-alue on rakennettu *keskelle melko rumaa teollisuusaluetta, vaikka puistomaisemaa toki paikoitellen löytyy. Jos vertaan Kantolaa Porin Kirjurinluotoon, voittaa Pori kisan 6-0. Kantolan alue vaikutti nopeasti kyhätyltä, ei maailmanluokan, ulkoilmakonserttialueelta.

Sitten ovat ne 55 000 ihmistä, jotka ovat tulleet rock-konserttiin. Tämä tietää sitä, että yleisö haluaa ostaa jokusen juomankin. Kaikki tarjoilualueet oli sijoitettu alueen toiseen päähän, näköyhteyttä esiintymislavalle ei ollut. Oluen hankkiminen tönimisen ja ahtauden keskellä kesti puolesta tunnista kolmeen varttiin. Aivan liikaa. Henkilökunta teki parhaansa, mutta myyntipisteitä oli yksinkertaisesti liian vähän. Ja kun ihminen juo, on hänen päästävä vessaan. Jonotushärdelli bajamajoihin kesti vartista puoleen tuntiin.

*Koko festivaalialue *on täysin tasainen, toisin kuin Porin Areena, jossa takamaasto nousee ja auttaa näkyvyydessä. Kantolan alueen puolestavälistä et näe lavalle. Toki nykytekniikalla tätä tilannetta helpottaa suuret screenit, mutta olisin toivonut näkeväni oikeasti lavallekin. Suorakaiteen muotoisen ja erittäin kapean alueen ongelmat kulminoituivat, kun ilta oli ohi. Kymmenet tuhannet ihmiset sulloutuivat yhdestä portista ulos alueelta. Paikka paikoin alkoi yleisössä nousta paniikkimielialaa, kun kukaan ei päässyt liikkeelle.

Porilla ei siis Areenan suhteen ole mitään pelättävää. Se, kuinka suuri merkitys on maantieteellisellä sijainnilla, jää nähtäväksi. Eilen koetut ongelmat ovat parannettavissa, mutta Kantolan alueen muoto ja sen pakottomana tiettyjen fasiliteettien kehittäminen voivat tuottaa ongelmia.

Annan musiikilliselle annille ja showlle 9 pistettä, alueelle - pahoittelut Hämeenlinna - 6 pistettä.

Lue seuraavaksi