1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opistoseuravieraat viisinkertaistavat Ranuan väkimäärän viikonloppuna

Ranuan Opistoseuroihin odotetaan jopa 21 000 vierasta. Ranuan Opistoseurat ovat vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen vuosittain järjestettävät kolmepäiväiset seurat. Seuravieraiden määrä on kasvanut vuosittain. 2000-luvun alkuvuosina vieraitä oli noin kymmenen tuhatta, mutta nyt Ranualla on varauduttu 21 000 kävijän kestitsemiseen. Ranuan kunnan asukasmäärä on noin 4100.

Ville ja Veera Vähä tulivat Karungin Aapajoelta kymmenen lapsensa kanssa Ranualle Opistoseuroihin. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Vanhoillislestadiolainen herätysliike järjestää vuosittain kolmet opistoseurat joka kesä Suviseurojen lisäksi. Ensimmäiseksi järjestetään Suviseurat, sitten opistoseurat Reisjärvellä ja sen jälkeen Opistoseurat Jämsässä. Ranuan Opistoseurat järjestetään neljä viikkoa Suviseurojen jälkeen.

Ensimmäisen kerran Ranualla järjestettiin Opistoseurat vuonna 1988. Seuraavana vuonna Opistoseuroja ei järjestetty, koska 1989 Ranualla järjestettiin Suviseurat. Siitä lähtien Ranualla on Opistoseurat pidetty joka kesä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna.

Ranuan Opistoseurojen järjestäminen on jaettu viiden seutukunnan rauhanyhdistyksien kesken. Tänä vuonna Ranuan Opistoseurojen järjestämisestä vastaavat Koillismaan rauhanyhdistykset johon kuuluvat Kuusamon, Posion, Taivalkosken, Pudasjärven ja Ranuan yhdistykset.

– Me olemme valmistautuneet ottamaan vastaan jopa 21 000 seuravierasta. Se arvio perustuu edellisten vuosien kehitykseen, ja myöskin tälle vuodelle on katsottu joitakin tekijöitä minkä perusteella sellaista väkimäärää tänne odotetaan, kertoo järjestämisvastuussa olevan päätoimikunnan puheenjohtaja Pekka Kantola Kuusamosta.

Seuroissa pidetään 26 saarnaa, jumalanpalvelus ja viikkomessu. Lisäksi virsiä ja Siionin lauluja lauletaan kaikkiaan yhdeksän kanttorin johdolla. Seurojen suureen telttaan sopii kerralla 4000 vierasta istumaan.

– Tämä alue on kymmenien hehtaarien suuruinen. Vieraat asuvat teltoissa ja asunvaunuissa ja asuntoautoissa. Meillä on järjestetty äänentoisto joka mahdollistaa seurojen kuuntelun koko alueella, selvittää Pekka Kantola.

Kaikki palvelut löytyvät alueelta

Opistoseurat järjestetään Ranuan kristillisen kansanopiston peltoalueilla. Koko alue on noin 40 hehtaarin suuruinen. Pelloille ja vaunualueille arvioidaan tulevan asuntovaunuja noin 1500, asuntoautoja noin 350 sekä telttoja ja henkilöautoja noin 700. Lisäksi erilliselle pysäköintialueelle arvioidaan tulevan päivittäin noin 1500 autoa.

– Täällä Ranuan Opistoseuroissa on palvelut järjestetty sillä tavoin, että se mahdollistaa vieraiden olevan kaikki kolme päivää alueella. Täältä ei tarvitse lähteä mihinkään ihan liikenteellisistä syistä, vakuuttaa päätoimikunnan puheenjohtaja Pekka Kantola.

Vuosien aikana aluetta on paranneltu seurojen järjestämistä silmällä pitäen. Alueella on useita huoltorakennuksia joissa on juokseva vesi ja vesivessat. Kesän aikana asuntovaunualueena käytettäviä peltoja on salaojitettu.

– Meillä on täällä alueella myymälä, kioski, ravintola ja huolintaan liittyviä asioita muun muassa lastenpesupaikkoja ja suihkuja, lisää Pekka Kantola.

Seurojen onnistumisen takuumiehinä ovat myös lukuisat talkoolaiset. Ranuan opistoseuroissa rakentamisen, liikenteen ohjauksen, ruokahuollon, turvallisuuden sekä monen muun suuremman ja pienemmän työn hoitavat kaikkiaan noin 250 talkoolaista. Seurojen aikana talkoolaisilla on noin 1800 työvuoroa.

Ranuan Opistoseurojen tunnuslause on ”Tapahtukoon sinun tahtosi”.