Uimahallin huoltotauko ei venynyt suunnitteluvirheiden takia – "Monet tänne tulleet ovat odottaneet pääsevänsä sinne"

Kajaanin vesiliikuntakeskus Kaukavesi avaa ovensa elokuun alussa huoltotauon jäljiltä. Kaukavesi on Kajaanin matkailun kärki, ja pitkähköksi venynyt huoltotauko on näkynyt muun muassa läheisessä hotellissa.

Kajaani
Kaksi lasta harjoittelee uintiliikkeitä uintilaudan avulla.
Tiina Karjalainen / Yle

Kaukavesi on ollut suljettuna huoltoseisokin takia kesäkuun puolivälistä lähtien. Kuukauden mittainen huoltotauko venyi suunnitellusta kolmella viikolla, koska takuutarkastuksessa huomattiin, että osa ison uima-altaan pohjalaatoista oli irti.

– Pohjalaatoitus on tehty takuutyönä ja laatoituksen takuuaika alkaa uudelleen. Tarkastuksessa ei paljastunut varsinaisia suunnitteluvirheitä, lähinnä siinä katsottiin työtä ja materiaaleja eli ovatko ratkaisut olleet kaikin puolin oikeanlaisia, kertoo kiinteistöinsinööri Ari Heikkinen Kajaanin kaupungilta.

– Vesiliikuntakeskus on täysin toimintakuntoinen ja se aukeaa maanantaina 3. päivä elokuuta. Parhaillaan on menossa ison altaan vesitäyttö, Heikkinen lisää.

Heikkisen mukaan huoltotauon aikana on tehty myös muita takuutarkastuksessa ilmenneitä kunnostustöitä. Muun muassa miesten ja naisten pesuhuoneiden sisäkattopanelointi on lakattu uudelleen. Vastaavanlaisia tarkastuksia tehdään myös tulevaisuudessa vuosittaisten huoltotaukojen yhteydessä.

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut paljon huhuja huoltoseisokista ja sen syistä. Heikkinen korostaa, että hallin seinät eivät halkeile, vaikka niinkin on väitetty.

– Elementtisauma ulkoseinärakenteessa, ja vielä tarkemmin yhdessä nurkassa oli tehty betonitasoitteella. Nyt se on korvattu oikeammalla materiaalilla eli elastisella liikuntasaumalla. Mitään halkeamia ulkoseinärakenteissa ei ole.

Vesiliikuntakeskus on täysin toimintakuntoinen.

Ari Heikkinen

– Ehkä yksi selittävä tekijä on avoimuus ja tiedottaminen asioissa, tätä varmaan voisi olla enemmänkin. Hallin puolesta ei ihmisten tarvitse kantaa huolta, mitään asioita ei ole tietoisesti pyritty jättämään kertomatta, Heikkinen jatkaa.

Kaukavesi on Kajaanin matkailun kärki

Huoltotauko on näkynyt myös Kaukaveden naapurissa olevassa hotellissa. Scandic Kajanuksen hotellinjohtaja Heikki Kesti kertoo, että asiakaspalautteet ovat olleet muuta kuin mairittelevia.

– Monet tänne tulleet ovat odottaneet pääsevänsä sinne. Nimenomaan tällaisena kesänä, kun meillä on sateista ja kylmää, niin kylpylämäisyyttä olisi kaivattu.

Kestin mukaan Kaukavettä on markkinoitu merkittävästi niin Suomessa kuin ulkomailla. Hän myöntää, että vesiliikuntakeskus on hyvä hotellille, mutta se on hyvä myös koko kaupungille.

– Tiedän, että myös muut hotellit pitävät sitä mukanaan markkinoinnissa. Se on Kajaanin matkailun kärki, joka tuo tänne matkailijoita käyttämään rahaa hotelleissa, ravintoloissa, vähittäiskaupoissa, huoltoasemilla ja niin edespäin. Olemme pyrkineet ottamaan markkinoinnissa huomioon koko Kainuun. Pienissäkin esitteissä puhutaan golfkentistä, laskettelurinteistä ja taxfree-ostoksista.

Vesiliikuntakeskuksen ikkunasta heijastuu naapurissa oleva rakennus.
Hotelli heijastuu vesiliikuntakeskuksen ikkunasta.Tiia Korhonen / Yle

Huoltotauon ajaksi markkinointia on pitänyt vähentää, koska tauko voi tulla matkailijoille yllätyksenä. Markkinointia aiotaan jatkaa heti, kun Kaukavesi avaa jälleen ovensa.

– Jos ajatellaan tulevaa syksyä, niin meidän täytyy tietää aukioloajat, jotta voimme jatkaa markkinointia. Tärkeitä ajankohtia ovat viikonloput ja lomat. Varmasti ei löydy montaa tahoa, jotka toivoisivat enemmän kuin me, että se olisi auki ja pyörisi mahdollisimman täyspainoisesti aamusta iltaan.

– Kyllä siinä on paljon mahdollisuuksia, vain mielikuvitus on rajana. Näen mielessäni tällä puolella rantaa laitureita, joissa on veneitä, joilla pääsee Sotkamoon. Talvella siinä voisi olla kelkkareittejä ja joku yrittäjä veisi turisteja järvelle. Kesämatkailua, kalastusta, kaikkea mahdollista, uimarantakin tuohon sopisi oikein hyvin, Kesti visioi alueen tulevaisuudesta.