Nasa löysi eniten Maata muistuttavan planeetan tähän mennessä

Maan "isompi ja vanhempi serkku" kiertää tähteään samalla etäisyydellä kuin maapallo kiertää Aurinkoa. Planeetta on 1 400 valovuoden päässä Maasta.

Ulkomaat
Taiteilijan näkemys vertaa Maata noin 60% suurempaan Kepler 452b -planeettaan.
Taiteilijan näkemys vertaa Maata noin 60% suurempaan Kepler 452b -planeettaan.NASA / JPL-Caltech / T. Pyle

Nasan Kepler-avaruusteleskooppi on löytänyt planeetan, joka mahdollisesti on eniten maata muistuttava planeetta. Se on Nasan mukaan (siirryt toiseen palveluun) kuin maapallon "isompi ja vanhempi serkku".

Todennäköisesti kivinen Kepler-452b-planeetta kiertää tähteään samalla etäisyydellä, kuin maapallo kiertää Aurinkoa, Nasa kertoi tiedotustilaisuudessa torstai-iltana Suomen aikaan. Maahan nähden planeetta on 60 prosenttia suurempi ja sen tähti on 1,5 miljardia vuotta Maan Aurinkoa vanhempi. Tähti on myös kymmenen prosenttia suurempi kuin meidän Aurinkomme.

– Kepler-452b antaa melle mahdollisuuden ymmärtää ja pohtia maapallon kehittyvää elinympäristöä, Kepler-teleskoopin tietojen analysointiryhmän johtaja Jon Jenkins kertoi torstaina.

Kepler-452b on 1 400 valovuoden päässä Maasta ja kiertää tähteään niin sanotulla kultakutrivyöhykkeellä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että planeetan lämpötila pitää veden sulana ilman että se haihtuu pois, antaen täten myös elämälle mahdollisuuden.

– On hämmästyttävää, että tämä planeetta on sijainnut kuusi miljardia vuotta tähtensä elinkelpoisessa vyöhykkeessä – kauemmin kuin Maa. Se antaa suuren mahdollisuuden elämän synnylle, edellyttäen, että kaikki muut elämälle tarvittavat olosuhteet ovat olemassa planeetalla, Jenkins sanoi.

Maan kaltaisia planeettoja tähyilevä Kepler-teleskooppi on tehnyt työtään vuodesta 2009.

Uuden planeetan rata "hämmästyttävän samanetäisyyksinen" kuin maan

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Santeri Mannisen mukaan löydössä uutta on se, että planeetan etäisyys tähteensä muistuttaa huomattavasti Maan etäisyyttä Aurinkoon.

– Aiemmin löydetyt planeetat ovat yleensä olleet lähempänä tähteään, tämä maapallon kanssa hämmästyttävän samanetäisyyksinen rata on uutta, Manninen sanoo.

Myös Kepler 452b:n kiertoaika tähtensä ympäri on hyvin samankaltainen kuin maapallolla. Kepler452b kiertää keskustähtensä noin 385 päivässä eli reilussa vuodessa.

Muiden eksoplaneettojen, eli aurinkokuntamme ulkopuolisten planeettojen, kiertoaika on ollut huomattavan erilainen, Manninen sanoo.

Keskustähti on myös samantapainen kuin meidän aurinkomme.

– Se on samaa kokoa, tosin jonkin verran vanhempi, Manninen sanoo.

Juttuun korjattu eksoplaneetan määritelmä 24.7. kello 9:58.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AFP