1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ja Venäjän hallitukset eivät puutu ydinvoimahankkeen neuvotteluihin

Olli Rehn ja Arkadi Dvorkovitš totesivat kokouksessaan kuitenkin, että Fennovoiman hanke on kansallisesti tärkeä molemmille maille ja hallitukset tekevät kaiken sen onnistumisen vuoksi.

Ulkomaat
Olli Rehn
Elinkeinoministeri Olli RehnAnni Reenpää / Lehtikuva

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) on tänään torstaina vieraillut Moskovassa. Rehn ja Venäjän varapääministeri Arkadi Dvorkovitš keskustelivat muun muassa Fennovoiman ydinvoimahankkeesta.

Rehn ja Dvorkovitš totesivat, että hanke on kansallisesti tärkeä molemmille maille, ja että varmasti hallitukset tekevät kaiken sen onnistumisen vuoksi.

Ylen Moskovan kirjeenvaihtajan Marja Mannisen mukaan kokouksessa kuitenkin todettiin, että Fortumin osallistuminen ydinvoimahankkeeseen riippuu yritysten välisistä neuvotteluista – hallitukset eivät niihin puutu.

– Se miten Fortum mahdollisesti tähän osallistuu, riippuu Fortumin, Gazpromin ja Rosatomin välisistä neuvotteluista – nehän ovat vielä kesken. Näihin neuvotteluihin hallitukset eivät puutu vaikka voisivatkin, Manninen kertoi.

Talouspakotteet aiheuttavat vahinkoa kauppasuhteille

Venäjän talous on edelleen menossa huonoon suuntaan, mikä myös vaikuttaa Venäjän ja Suomen välisiin kauppasuhteisiin. Myös EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet aiheuttavat vahinkoa maiden kauppasuhteille. Dvorkovitšin mukaan Suomen olisi pitänyt toimia rakentavammin pakoteasioissa.

Elinkeinoministeri Rehniä pidetään Marja Mannisen mukaan Venäjällä talouden asiantuntijana.

– Sekä [entinen valtiovarainministeri] Kudrin että Dvorkovitš olivat sitä mieltä, että talousyhteistyö on hyvissä käsissä kun Rehn on ministerinä. Hänen taustansa EU-komissaarina tunnetaan oikein hyvin.

Rehn vieraili Juha Sipilän hallituksen ministereistä ensimmäisenä Venäjällä.

Lue seuraavaksi