Lähteet: Yhdysvalloille lupa Isis-iskuihin Turkin tukikohdasta

Turkin myöntymistä on edeltänyt Isisin väkivallan leviäminen Syyriasta omalle maaperälle. Incirlikin sotilastukikohta sijaitsee lähellä rajaa ja ketteröittäisi amerikkalaisten ilmaiskuja jihadisteja vastaan.

Ulkomaat

Turkki antaa Yhdysvaltojen käyttää sotilastukikohtaa Isisin vastaisiin ilmaiskuihin, kertovat Reutersin ja AP:n virkamieslähteet. Turkin lupa tuli vuorokauden päästä presidenttien välisestä puhelinsoitosta.

Tähän saakka Turkki on ollut varsin haluton aktiivisemmin osallistumaan islamistitaisteijoiden vastaiseen yhteistyöhön.

Arvostamme elintärkeää tukea, jota Turkki tarjoaa kansainväliselle liittoumalle monella tapaa.

Alistair Baskey

Incirlikin tukikohta sijaitsee Syyrian rajalla. Rajaseuduilla Isisin väkivalta on läikkynyt Turkin puolelle – eilen torstaina Isis-taistelijat tulittivat Syyrian puolelta turkkilaista rajapistettä, ja aiemmin viikolla Isisin järjestämäksi epäillyssä itsemurhaiskussa Kaakkois-Turkissa kuoli 32 ihmistä.

Turkin maaperälle levinnyt verenvuodatus on herättänyt huolta siitä, että lisää olisi tulossa ja se kiihottaisi ailahtelevaa kurdivähemmistöä.

Turkki kukistaisi mieluummin Assadin

Yhdysvaltalaislähteiden mukaan ilmaiskut Incirlikistä jouhevoittavat ja ketteröittävät amerikkalaisten Isisin vastaista toimintaa. Pian rajan toisella puolella on Syyrian Aleppon kaupunki. Tukikohtaa käyttävät sekä Turkin että Yhdysvaltain joukot.

Kumpikaan valtio ei ole vahvistanut julkisuudessa sopimusta tukikohdan käytöstä Isisiä vastaan. Valkoisen talon mukaan presidentit Barack Obama ja Racep Tayyip Erdogan ovat sopineet Isisin vastaisen yhteistyön "syventämisestä".

– Arvostamme elintärkeää tukea, jota Turkki tarjoaa kansainväliselle liittoumalle monella tapaa, muotoili Valkoisen talon tiedottaja Alistair Baskey.

Amerikkalaisvirkamiesten mukaan suora vahvistus tukikohdan käytöstä pitäisi antaa Turkista.

Turkki on Yhdysvaltain liittolainen Isisin vastaisessa taistelussa. Turkin hallitus on kuitenkin korostanut, että Syyriaan saadaan rauha vain presidentti Bashar al-Assadin syrjäyttämisellä – ei islamistitaistelijoihin kohdistuvilla ilmaiskuilla. Muut liittolaiset ovat puolestaan kritisoineet Turkkia siitä, ettei se tee tarpeeksi tilkitäkseen ulkomaisten jihadistien virtaa rajojensa yli Syyrian puolelle.

Lähteet: Reuters, AP