Seksin myynnistä 90 % katseilta piilossa – "Vaikea valvoa"

Katseilta piilossa tapahtuva seksikauppa on poliisin mukaan katuprostituutiota suurempi ongelma, koska sitä ei pystytä valvomaan parituksen ja ihmiskaupan varalta. Nykyään jopa 90 prosenttia prostituutiosta tapahtuu yksityisasunnossa ja netissä. Samalla ilotyttöjen asiakasmäärät ovat jopa puolittuneet huippuvuosista.

Kotimaa
Prostituiotu nainen nojaa autoon kadulla Helsingissä.
Yle

Katuprostituutio Helsingin kaduilta ei ole kadonnut mihinkään, vaan ilotytöt päivystävät edelleen keskustan ja Kallion alueella. Helsingissä on tällä hetkellä yli kaksikymmentä naista, jotka myyvät palveluitaan kadulla. Valtaosa, yli puolet naisista tulee Afrikasta, mutta mukana on myös naisia Virosta, Venäjältä ja Romaniasta.

Vuosia prostituutiota ja ihmiskauppaa tutkinut Helsingin poliisin rikosylikonstaapeli Kenneth Erikssonin mukaan suomalaisia prostituoituja on Helsingin kaduilla noin kymmenesosa.

– Suomalaisia ei ole kadulla paljon. Olen koko urani aikana tavannut noin 6 suomalaista naista kadulla.

Erikssonin mukaan asunnoissa tapahtuva seksin myyminen on katuprostituutiota suurempi ongelma Helsingissä. Kadulla seksikauppaa pystytään valvomaan parituksen ja ihmiskaupan varalta, asunnoissa tapahtuvaa ei.

Meitä kiinnostaa tekevätkö alalla työskentelevät henkilöt työtä vapaaehtoisesti, vai onko mukana parittaja.

Kenneth Eriksson

– Meitä kiinnostaa tekevätkö alalla työskentelevät henkilöt työtä vapaaehtoisesti, vai onko mukana parittaja. Sehän on se pointti.

90 prosenttia prostituutiosta tapahtuu esimerkiksi netissä tai yksityisasunnoissa piilossa katseilta. Erikssonin mukaan laskelmissa täytyy huomioida myös hierontapaikat ja striptease-ravintolat.

– Niiden löytäminen ja kiinnisaaminen on paljon vaikeampaa kuin kadulla, jossa se on näkyvämpää. Katuprostituutiota on maailman helpoin valvoa. Menet illalla ajelemaan, niin näet selkeästi kuka on myymässä, ja kuka ei ole.

Prostituoitujen käännyttäminen maasta hankalaa

Seksin myyminen ja tai ostaminen kadulla on aina laitonta. Poliisi puuttuukin katuprostituutioon sakottamalla ja puhuttamalla. Valitettavan usein naiset palaavat nuhteluiden jälkeen takaisin kadulle. Naisten käännyttäminenkään maasta ei enää onnistu kuten ennen.

– Aina pitää lähteä liikkeelle siitä, että suurin osa kadulla työskentelevistä on EU-kansalaisia, joita ei voida käännyttää maasta. Katuprostituutio ei tule poistumaan näillä keinoilla, joita meillä on. Kissa ja hiiri -leikki jatkuu vain, Eriksson harmittelee.

Uuden rikoslain vaikutukset

Kesäkuussa voimaan tullut tiukempi rikoslaki muutti seksin ostamisen parituksen tai ihmiskaupan uhreilta rangaistavaksi, vaikka ostaja vetoaisi huolimattomuuteen tai tietämättömyyteen. Aiemmin seksin ostaja syyllistyi rikokseen, jos hän tiesi, että oli ostanut palveluja parituksen tai ihmiskaupan uhrilta. Eriksson kertoo, että seksiä myyvien naisten asiakasmääriin tiukennettu laki ei ole vaikuttanut.

Huippuvuosina yhdellä tytöllä oli päivässä 8-10 asiakasta. Nyt asiakkaita on keskimäärin neljä päivässä.

Kenneth Eriksson

– En usko, että itse laki vaikuttaa ihmisiin, jotka ostavat seksipalveluita. Asiakkaat jopa ilmoittavat meille, jos näyttää, että tyttö työskentelee jonkun alaisuudessa.

Heikot taloudelliset ajat sen sijaan näkyvät Helsingin seksikaupassa. Seksiä ostetaan puolet vähemmän kuin aikaisemmin.

– Huippuvuosina yhdellä tytöllä oli päivässä kahdeksasta kymmeneen asiakasta. Nyt asiakkaita on keskimäärin neljä päivässä.

Eriksson arvioi, että noin sata naista työskentelee päivittäin prostituoituna pääkaupungissa. Määrä on pysynyt lähes samana vuosia.

– Huolestuttavaa on, että laskevien asiakasmäärien takia tiputetaan hintoja. Asiakkaita kalastellaan myös sillä, että tarjotaan palveluita ilman kondomia, mikä on mielestäni kauhean vaarallista, Eriksson lopettaa.