1. yle.fi
  2. Uutiset

Nimikaima voi tuoda mukanaan hauskoja sattumuksia tai jopa pelastaa hengen

Nimikaimasta ei ole haittaa, tuumivat Suomussalmella asuvat Teatteri Retikan voimahahmo Eero Schroderus sekä eläinlääkäri Eero Schroderus. Ja onpa Suomussalmella aikoinaan yhden Kalle Heikkisen henki pelastunut siksi, että paikkakunnalla asui monta Kalle Heikkistä.

ilmiöt
Eero Schroderus.
Jarmo Nuotio / Yle

Suomussalmella on ollut heinäkuun ajan kaksi Eero Schroderusta. Toinen vetää teatteri Retikkaa ja toinen on eläinlääkärinä. Eläinlääkäri ei ole sekaannuksiin parin viikon aikana törmännyt, mutta teatterimiehelle kaiman saapuminen paljastui reseptistä.

– Olen hoitanut yhden kuntalaisen koiraa välillä pitkiäkin aikoja. Viimeisen hoitojakson jälkeen omistaja oli mennyt hakemaan apteekista lääkettä koiralleen. Tuumasi sitten minulle, että kai tässä on nyt joku sekaannus, kun reseptissä lukee, että lääkkeen on määrännyt Eero Schroderus.

Haittaa kaimasta ei ole kummallekaan, teatterimies tuntuu kuitenkin olevan saamapuolella.

– Olen liikkeellä vahvasti kansakoulupohjalla. Niin on vain koulutustaso nyt jotain aivan muuta, kun serkkuni pojan ansioluettelo on lipsahtanut Facebook-profiiliini. Sosiaalisen median mukaan olen Tampereen yliopiston käynyt.

Joskus sama nimi voi pelastaa

Schroderus on nimenä sen verran harvinainen, että sekaannuksia sattuu harvoin. Teatteri Retikan voimahahmo muistelee kuitenkin, että nimi on myös pelastanut hengen Suomussalmella 1920-luvulla. Silloin kommunistinen puolue oli laiton. Kuopion piiritoimistoon oli kuitenkin soluttauduttu, minkä seurauksena Suomussalmelta kärähti 21 kommunistia, jotka kuljetettiin Tammisaareen.

– Kalle Heikkinen kuitenkin säästyi. Etsinnöissä todettiin, että Suomussalmella oli niin monta Kalle Heikkistä, ettei heistä saa selvää, kuka on se kommunisti. Se oikea Kalle Heikkinen oli muuten paennut etsintöjen alkaessa metsään. Oli siellä kolme viikkoa, ja aivan turhaan.

Olen liikkeellä vahvasti kansakoulupohjalla. Niin on vain koulutustaso nyt jotain aivan muuta, kun serkkuni pojan cv on lipsahtanut Facebook-profiiliini. Sosiaalisen median mukaan olen Tampereen yliopiston käynyt.

Eero Schroderus

Ja kun muistelun makuun pääsee, esiin nousee myös sotkamolainen Vaikka Lyyti. Paikallinen hautausurakoitsija oli ihmetellyt hautakiven nimeä.

– Oli sitten saanut selville, että kasteelle viejä oli unohtanut, mikä nimi lapselle piti antaa. Oli papille tuumannut, että pannaan nyt sitten Vaikka Lyyti. Hyvin oli nimi toiminut koko elämän, Eero Schroderus kertoo.

Onko Eero sittenkään Eero?

Teatterimies tuumailee, että sähläyksiä on nimien antamisessa tapahtunut paljon. Hänenkään nimensä ei ole se, mikä piti olla.

– Setäni, eli eläinlääkärikaimani ukki vei minut kasteelle. Unohti nimen matkalla, ja pohti sitten tietysti sen väärän vaihtoehdon. Suvussa on kulkenut mukana nimet Eero ja Erkki, ja minun nimekseni kirjattiin Erkki. Tosin alusta lähtien nimenä käytettiin Eeroa.

Sekaannusta ei huomattu vuosikausiin, sen paljasti vasta poliisi.

– Sain nuorena sakot Sotkamossa, ja isäni kävi työmatkallaan poliisiasemalla maksamassa ne. Tuli kotiin ja sanoi, että poliisi oli käskenyt antaa kurinpalautusta siitä, että olin hätäpäissäni yrittänyt valehdella nimeni Eeroksi. Isä oli sitten samantien hoidellut myös kirkonkirjoihin minulle nimenmuutoksen, hekottelee entinen Erkki ja nykyinen Eero.

Lue seuraavaksi