Urheilukoulun vetäminen opettaa vastuuta

Kahdeksan nuorta torniolaista urheiluintoilijaa ovat saaneet vastuulleen Alatornion Pirkkojen lasten urheilukoulun vetämisen. Valmentajien ikä vaihtelee 13 vuodesta 18:aan. Paineita tärkeästä tehtävästä ei kuitenkaan tule.

Alatornio
Iina Jauhola ja Jenna Makslahti vetävät Alatornion Pirkkojen yleisurheilukoulua Torniossa.
Jasmina Vaaraniemi / Yle

Tornion Pohjan stadionilla pyörii kymmenkunta ala-asteikäistä lasta. He ovat tulleet Alatornion Pirkkojen urheilukouluun kokeilemaan eri yleisurheilulajeja.

Touhukas urheilutoiminta on nuorten vetäjien vastuulla: 14-vuotiaan Iina Jauholan ja 16-vuotiaiden Emmi Lämsän sekä Jenna Makslahden lisäksi urheilukoulussa toimii viisi muuta lasten valmentajaa.

Alatornion Pirkkojen yleisurheilukoulun osallistujia Pohjan stadionilla Torniossa.
Jasmina Vaaraniemi / Yle

– Harjoittelemme erilaisia yleisurheilun tekniikoita, juoksuja, kaikkia kenttälajeja. Yritämme keksiä mahdollisimman monipuolista tekemistä, sanoo Jauhola.

Emmi Lämsä vetää Alatornion Pirkkojen urheilukoulun joukkoja.
Jasmina Vaaraniemi / Yle

Vetäjien ikäskaala vaihtelee 13-vuotiaasta 18-vuotiaaseen. Tuntien tekemisen suunnittelu ja toteutus ovat täysin heidän vastuullansa. Aikuisille jää lähinnä paperityöt.

Tytöt pitävät vastuuta luontevana ja säädettynä sopivaksi heidän ikäänsä nähden. Vanhempien vetäjien tukea he kertovat saavansa aina tarpeen tullen.

– Aikuiset eivät kuitenkaan puutu liikaa, Jauhola lisää.

Vastuu opettaa johtamistaitoja

Toista kesää urheilukoulun valmentajina toimivat tytöt arvelevat tehtävän opettavan vastuun lisäksi myös johtamistaitoja.

– Tämä antaa hyvät pohjat, jos haluaa jatkaa yleisurheilun parissa, mutta tästä saa hyvää kokemusta varsinkin opettajan ammattiin, kun saa pitää tuntia isolle porukalle, Lämsä lisää.

Työskentelyä lasten kanssa he kuvailevat antoisaksi ja palkitsevaksi.

– Ja kun lapset suhtautuvat kaikkeen uuteen positiivisesti, on heitä helppoa ja hauskaa opettaa, Makslahti kertoo.

Heillä on suunnitelmissa olla mukana toiminnassa vielä monta vuotta.

Nuorten vetämiä lapsiryhmiä on ollut Alatornion Pirkoilla jo kymmenen vuotta, eikä käytännön lopettamista ole suunnitteilla. Nuoret ovat hyviä käsittelemään lapsia, koska ikäeroa ei ole paljon ja kaikkia yhdistää vahva yleisurheilun harrastuneisuus.

Toimitusharjoittelija Jasmina Vaaraniemi