Ampumaradat täyttyvät ikämiehistä – nuoret harrastajat harvassa

Tiukentuneet aselait ovat karsineet nuoria ampumaharrastuksen parista. Laukaan ampumaradan kivääri- ja pistoolilajien SM-kisoissa osallistujista kymmenesosa on nuoria.

ilmiöt
Ampumarata Laukaassa.
Anssi Lepikko / Yle

Laukaan ampumaradalla järjestetään tänä viikonloppuna kivääri ja pistoolilajien SM-kilpailut ikämiesten ja nuorten sarjoissa. Osallistujia on viitisensataa.

– Nuoria on noin 10 prosenttia tästä ampujajoukosta, se on iso suru. Lupa-asiat hidastavat nuorten harrastamista. Naisten sarjat alkavat vasta huomenna lauantaina ja valitettavasti heitä on yhtä vähän kuin nuoriakin, kertoo kilpailunjohtaja Juhani Öhman.

Poliitikot yrittivät tehdä parhaansa, mutta se osui vähän väärään paikkaan.

Juhani Öhman

Alle 20-vuotias ei saa pistoolin hallussapitolupaa. Hän ei saa säilyttää, kuljettaa tai ampua pistoolia ilman täysi-ikäistä valvojaa, kuten vanhempaa, jolla on aseenkantolupa.

– Surullisten kouluampumatapausten jälkeen poliitikot yrittivät tehdä parhaansa, mutta se osui vähän väärään paikkaan. Luvallisestihan aseidenhankintaa kiristämällä hommassa ei päästy eteenpäin.

Kiväärin lakipykälät ovat löyhempiä.

– Ilma-aseet ovat vapaita tästä lainsäädännöstä ja niillä ammunta aloitetaan. Se on suuri helpotus, että voi harrastaa ilman jatkuvaa vanhemman mukana oloa, Öhman toteaa.

Vamma ei ole esteenä ampumiselle

Paralympialaisissa neljä kertaa ammuntaan osallistunut ja Sydneyssa mitalinkin napannut Erkki Pekkala pitää tärkeänä, että vanhemmat tukevat nuoren harrastusta.

– Olipa harrastus mikä hyvänsä, vanhempien pitää olla siinä mukana ja tukena, että nuori tai lapsi kokee, että on oikeassa touhussa mukana. Se jos mikä on kannustavaa, Pekkala sanoo.

Pekkala aloitti ampumisen onnettomuuden jälkeen vuonna 1987. Proteesi jalassa ei estä miestä palaamasta ampumaradalle ja kilpailuihin yhä uudestaan. Ampuessa rentoutuu ja saa olla omassa rauhassa.

– Tämä on vain niin kivaa, ettei ampumaradalta voi olla poissa.

Laukaassa ampujia kävi tapaamassa toimittaja Leena Petman.