1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Maailman ensimmäinen malariarokote pääsi askeleen lähemmäs käyttöönottoa

Euroopan lääkevirasto suosittelee käyttöluvan antamista malariarokotteelle, jota on testattu pikkulapsilla seitsemässä Afrikan maassa. Rokotteen antama suoja on kaukana täydellisestä, mutta kehittäjäyhtiön mukaan se olisi silti tärkeä apu taudin suitsimisessa. Malaria tappaa joka vuosi satojatuhansia ihmisiä.

Malariaan sairastunut pikkupoika sai hoitoa sambialaisessa sairaalassa Livingstonessa huhtikuussa 2008. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Euroopan lääkevirasto suosittelee pitkään kehitellyn malariarokotteen käyttöönottoa afrikkalaislapsilla, brittiläinen lääkeyhtiö GlaxoKlineSmith (GSK) kertoo (siirryt toiseen palveluun).

Maailman terveysjärjestö WHO:n on määrä päättää tämän vuoden kuluessa, kannattaako se Mosquirix-kauppanimellä tunnetun rokotteen käyttöä muiden malariantorjuntakeinojen ohella. Sen lisäksi GSK:n pitää hakea myyntilupaa erikseen jokaisessa maassa, jossa rokote halutaan ottaa käyttöön.

Paras, mutta ei hyvä

Tehokasta malariarokotetta on etsitty vuosikymmeniä. Mosquirixin kehitystyö on kestänyt kolmisenkymmentä vuotta ja se on tähänastisista malariarokotteista paras – mutta ei kovin hyvä.

Laajoissa Afrikassa tehdyissä kenttäkokeissa havaittiin, että 6–12-viikkoisilla pikkuvauvoilla rokotteen teho oli vain 27 prosenttia. 5–17-kuukautisilla lapsilla se tepsi paremmin, 46-prosenttisesti. Rokotetta on annettava neljä annosta parhaan tehon saavuttamiseksi, ja silti se heikkenee muutamassa vuodessa.

Euroopan lääkevirasto kuitenkin suosittaa, että käyttölupa annetaan koko testatulle ikähaarukalle kuuden viikon ikäisistä vauvoista alkaen.

GSK:n toimitusjohtaja Andrew Witty sanoo tiedotteessa, että vaikka rokote ei yksinään ole vastaus malariaan, se olisi jo käytössä olevien torjuntakeinojen kuten hyönteisverkkojen ja -myrkkyjen kanssa käytettynä merkittävä apu taudin hillitsemisessä.

Malariaan kuoli vuonna 2013 arviolta 584 000 ihmistä, suurin osa heistä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Yli 80 prosenttia malarian uhreista on alle viisivuotiaita lapsia.

Juttua korjattu 11:58: Toisin kuin uutistoimisto Reuters ensin kertoi, rokotteen lisensointiin ei tarvita Euroopan komission hyväksyntää.